ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Mart 2013 Pazartesi 13:14

9 yaşında annelik yapıyor

9 yaşında annelik yapıyor


 Sığındıkları Türkiye'den iş bulmak amacıyla Ürdün'e giden Suriyeli anne- babanın Hatay'da bıraktıkları 4 çocuğun tek göz evde yaşam mücadelesi veriyor. En büyüğü 10 yaşında olan çocuklar, anne ve babalarına kavuşacakları günü özlemle bekliyor.

Suriye'deki iç savaş en çok çocukları mağdur ediyor. Çatışma ve bombardıman kimini hayattan koparıp alırken kimilerinin de küçücük omuzlarına ağır yük yüklüyor. Hama'da 4 ay önce bombardımandan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli aile, yokluk sebebiyle 4 çocuğunu Hatay'da bırakarak iş bulmak amacıyla Ürdün'e gitti. Yol paralarını denkleştiremeyen Suriyeli anne ve baba 2 yaşındaki çocukları yanlarına alarak diğer 4 çocuklarını Reyhanlı'da bırakmak zorunda kalıyor. En büyüğü 10 yaşında olan 4 çocuk, kaldıkları tek göz evde zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

Komşu ve hayırseverlerin yardımları ile geçinen çocuklara henüz 9 yaşında olan ablaları Efnan hem annelik hem de babalık yapıyor. Efnan, ablası İman'nın 10, kardeşleri Semar 'ın 8, Abdullah ise 6 yaşında olduğunu söylüyor. Kardeşleri ile oyun oynayan Efnan, aynı zamanda evin temizliği, sobanın yakılması ve bulaşık yıkayarak, kardeşlerinin bakımını yapıyor.
Bombardıman sebebiyle Hama'dan Türkiye'ye geldiklerini anlatan 9 yaşındaki Efnan,"Türkiye'ye 4 ay önce geldik. Reyhanlı’daki bu evi kiraladık. Daha sonra babam iş aramaya başladı. Kendisi lokanta şefiydi, annem de kuaför. Ancak bir türlü geçimimizi sağlayacak iş bulamadılar. Bunun üzerine iş aramak amacıyla annem ve küçük kardeşimi yanına alarak Ürdün'e gittiler." diyor.

Tüm aileyi alacak yol parası denkleştirilemediği için kardeşleri ile birlikte Türkiye'de kalmak durumunda kaldıklarını anlatan Efnan,"Annem ve babamın gitmesi bizi çok üzdü. Yaklaşık bir aydır burada kardeşlerimle birlikte yaşıyoruz. Yakınlarda oturan amcamlar var. Zaman zaman uğrayarak durumumuzu soruyor. Hayır severlerde bize yardım ediyor. Geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz" diye konuşuyor.

Anne ve babasını çok özlediklerini ifade eden Efnan, "Özellikle 2 yaşındaki Basili çok özledim. Annem ve babam bizi telefonla arayıp durumumuzu soruyorlar. Babam iş bulduklarını ve en kısa zamanda bizi yanlarına alacaklarını söyledi. Onlara kavuşacağımız günü dört gözle bekliyorum." şeklinde konuşuyor.
10 yaşındaki İman ise, kardeşi gibi tüm ailenin bir araya gelerek mutlu bir şekilde yaşayacakları günün özlemini yaşadığını anlatıyor.

 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER