Isparta'da 2007'de meydana gelen uçak kazası davası ile ilgili mahkeme heyetine savunma yapan Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy, önemli itiraflarda bulundu. Ersoy, kazaya sebep olan uyarı cihazı ile ilgili arızanın 15 gün önceden bilindiğini ancak önlem alınmadığını söyledi.
Isparta'nın Keçiborlu ilçesinde 30 Kasım 2007'de meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının 26. duruşması Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Davaya tutuksuz yargılanan dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, dönemin Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağ, dönemin Atlasjet Genel Müdürü Tuncay Doğaner, Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy, sanık ve müşteki avukatları ile müştekiler katıldı. Mahkeme Başkanı Suat Yürekli, davaya Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen o dönemin sivil havacılık genel müdürü Ali Arıduru ve yardımcısı Oktay Erdağ'ın 'görevi kötüye kullanma' suçundan yargılandığı kamu davasının bu davayla birleştiğini öngören Yargıtay kararını duyurarak başladı. Bu nedenle esas hakkındaki savunmaları daha sonra alacağını belirten Mahkeme Başkanı Yürekli, davayı 21 Ekim 2014 tarihine erteledi.
Öte yandan savunmasıyla ilgili söz alan Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy, kendilerinin üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirdiklerini açıkladı. Dava mağduru 31 aileye 600 bin dolar ödeme yaptıklarını söyleyen Ersoy, "Benim mali sorumluluklardan kaçıyor olmam söz konusu değil." dedi. Önceki davada mahkeme sanıkların 'bilinçli taksir ve olası kast' halinin göz önünde bulundurulmasına karar verip ek savunma istemişti. Bu kararın ardından 26. duruşmada konuşan Ali Murat Ersoy, davanın gerçek sorumlularını göstermek için mahkeme heyetine hazırladığı bir tablo ile sunum şeklinde savunma yaptı. Savunmasında sorumluluğu uçağın sahibi Yavuz Çizmeci'ye yükleyen Ersoy, özetle şunları söyledi: "Uçak kazasının ana hatası pilotajdan kaynaklanıyor. Koordinatlar yanlış girilmiş. Erken uyarı sistemi arızalı olduğu için uyarı vermemiş ve uçak kaza yapmış. Eğer uyarı sistemi çalışsaydı pilot bunu önceden fark edebilirdi ve uçağı kurtarabilirdi. Ancak uyarı cihazı o gün arıza yapmamış, 15 gün önce arıza yapmış. Zaten alet 15 gün önce arıza kaydı vermiş. Bunu aletteki sorunu gidermeden kimse değiştiremez. Yani 15 gün boyun uçak arızalı kullanılmış. Pilotlar bu arızayı bilerek almışlar. Yavuz Çizmeci'nin uçakta 15 gün önceden beliren arızadan bir haber olması söz konusu değil. World Focus Havayolları ortaklarından Yavuz Çizmeci, şirketin Genel Müdürü Aydın Kızıltan, Teknik Bakım Fikri Zafer Dinçer'in aralarında bulunduğu 6 kişi, olası kastla adam öldürmek suçunu işlemiştir. Bunların hepsi uçağın bu şekilde uçmasına göz yummuştur." Mahkeme salonunda bu itirafı yapan Ersoy'u müşteki yakınları alkışladı.
Davanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan müşteki avukatı Şehnaz Doğan Yüzer, kendilerinin 7 yıldır söylediklerini bugün Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy'un yeni itiraf ettiğini açıkladı. Yüzer, bunun nedenini ise önceki davada mahkeme heyetinin 'bilinçli taksir ve olası kast' kararını vererek sanıklardan ek savunma istenmesine bağladı. Ayrıca Yüzer, kaza ile ilgili kendilerinde sürekli bilgi ve belge gizlendiğini iddia etti.
OLAYIN GEÇMİŞİ
İstanbul'dan Isparta'ya gelen Atlasjet Havacılık A.Ş yolcularını taşıyan World Focus Hava Taşımacılığı A.Ş şirketine ait yolcu uçağı 30 Kasım 2007'de, Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düşmüş, 57 kişi ölmüştü. Atlasjet’in World Focus Havayolları’ndan kiraladığı McDonnell Douglas MD-83 model uçak, kiralama yöntemi sebebiyle kazaesnasında World Focus pilotları tarafından kumanda ediliyordu. Açılan dava kapsamında Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde 21 Mart'ta görülen duruşmada mahkeme heyeti, daha önce Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde görevli öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve pilotlar Serhat Özdemir ve Tahir Aksoy'un 'asli kusurlu' olarak belirtildiği rapora her iki tarafın yaptığı itiraz üzerine yeni bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar vermişti. Kazada ölen yolcuların yakınlarının World Focus eski ortaklarından Yavuz Çizmeci hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine, Çizmeci hakkında da dava açılmıştı.