ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 23:02

6 askeri şehit eden sanıklar hakim karşısına çıktı


Hatay'ın İskenderun ilçesinde Şehit Er Remzi İlboğa Kışlası'nda 6 askerin şehit olduğu, 8 askerin de yaralandığını saldırının sanıkları, PKK terör örgütü üyesi 9 kişinin yargılanmasına başlandı.
Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu sanıklar Cengiz N., Barış K., Bayram D., Musa A. kardeşi Mehmet A., Mehmet Şah Ç., Hamdusena S. ve tutuksuz Mahmut N. hazır bulundu.

Sanıklardan Musa A. savunmasında, ablasının evinde kardeşi Mehmet A.'nın da bulunduğu ortamda kendisini örgüt üyesi olarak tanıtan Barış K. ile tanıştıklarını söyledi. Barış K.’nin kendilerini taşıması için destek istediğini ifade eden Musa A. “Şoförlüğümün olmadığını belirttim. Israr edince, biraz da korktuğumdan yanına gittiğim Mehmet Şah Ç. 'Bunu buradan göndermeye yardım edersek bir daha rahatsız etmez' dedi.” diye konuştu. Daha sonra Mehmet Şah Ç. ile yola çıktıklarını anlatan sanık Musa A., Barış K. ve arkadaşlarını istediği yere bıraktığını, dönüşte ise Mersin Aydıncık’ta yakalandıklarını kaydetti. Musa A., bir kusurunun olmadığını ve bu olaylardan dolayı mağdur olduğunu ileri sürdü. Tutuklu sanıklardan Mehmet A.’da ağabeyi Musa A.’nın ifadelerine katıldığını açıklayarak, iddiaları kabul etmedi. Sanık Hamdusena S. ise inşaat işleri yaptığı sırada Barış K. ile tanıştığını dile getirdi. Barış K.’nin içinde ne olduğunu söylemediği bir poşetle yanına geldiğini ifade eden Hamdusena S., poşeti toprağa gömen Barış K.’nin isteğiyle kendisine araç bulduğunu aktardı. Hamdusena S. toprağa saklanan poşette patlayıcı madde olduğunu bilmediğini bildirdi. Sanık Barış K. ise İskenderun ilçesindeki saldırıya karışmadığını iddia etti.

Sanıklardan, terörist grubun sorumlusu olduğu belirtilen Kenan Y. ile İskenderun'da roketatarı kullandığı ileri sürülen Cengiz N. ise iddianamenin kendilerine geç tebliğ edildiğini belirterek, savunma yapmadı. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verip, duruşmayı erteledi. Haklarında, "PKK/KCK terör örgütü üyesi olmak, patlayıcı madde bulundurmak, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, gasp, tehdit, sahtecilik" suçlarından dava açılan sanıklardan saldırının sorumlusu olduğu ileri sürülen Kenan Y.’nin 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 200 yıl, Cengiz N.’nin 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 320 yıl, diğer teröristler Barış K., Bayram D., Musa A. kardeşi Mehmet A., Mehmet Şah Ç., Hamdusena S. ve tutuksuz Mahmut N.’nin ise 23 yıl ile bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapse kadar cezalandırılmaları isteniyor.

İDDİANAME

2008'de de bir korucuyu şehit ettikleri belirlenen 9 sanıkla ilgili cumhuriyet savcılığınca hazırlanan 120 sayfa ve 11 klasörden oluşan iddianamede, 43 mağdur ve müşteki bulunuyor. Dosyada, 30 Mayıs 2010'da gerçekleşen saldırının Mavi Marmara gemisine İsrail baskınından 3 saat önce gerçekleşmesi nedeniyle olay sonrasında İsrail'in rolü olduğu iddialarına işaret edildi. İskenderun'daki deniz kışlasına yapılan saldırı ayrıntılı ele alındı.
"Konunun uzmanlarınca ve İsrail devletine en yakın deniz kışlamıza düzenlenen bu terör eyleminin dönemsel olarak iki ülke arasında yaşanan ağır krizden bağışık değerlendirilmeyeceği yönünde çeşitli görüşler bildirilmiştir." ifadesine yer verilen savcılık iddianamesi doğrultusunda Mavi Marmara davasının iddianamesi ile belgeleri istendi.

Yakalandıktan sonra itirafçı olan sanık Barış K. ise ifadelerinde saldırı sırasında Kuzey Irak'ta olduğunu öne sürdü. Barış K. Amanoslara geldiğinde İskenderun'daki saldırıda roketatarı Cengiz N.’nin, M-16'yı ise Kenan Y.’nin kullandığını kendilerinden öğrendiğini belirtti. Bu eylemin basında İsrail tarafından yaptırıldığı yönünde haberlerin yayınlanmasının örgüt mensupları arasında rahatsızlık uyandırdığını anlatan Barış K. "Somut olarak var olan eylemin 'İsrail istihbaratının işidir' diyemem. Ancak ister sohbetlerde, isterse Kenan Y.’nin İsrail'deki yaşantısı ve orada bir kadınla kalması, belli bir noktada oradaki halkı destekleyen yönde sohbetleri göze çarpmaktaydı. En son İsrail'e bir kişi ile bir inşaat firmasının taşeronluğunu almış ve Türkiye'den İsrail'e işçi götürmüştür." ifadelerini kullandı.

Terör örgütü mensupları 12 Kasım 2011 Mersin'nin Aydıncık ilçesinde düzenlenen operasyonda yakalanmıştı.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER