ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Kasım 2014 Perşembe 16:40

3 tonluk kazanın altında can verdi

3 tonluk kazanın altında can verdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İSTON'da çalışan 36 yaşındaki işçinin üzerine 3 tonluk beton kazanı düştü.


Feci şekilde hayatını kaybeden işçinin arkadaşları, İSTON'a güvenlik önlemi alınması konusunda aylar öncesinden müracaat ettiklerini, ancak hiçbir önlem alınmadığını söyledi. 

Kaza, dün saat 03.00 sıralarında İSTON'un Tuzla'daki fabrikasında meydana geldi. İddialara göre yaklaşık 1,5 yıldan bu yana fabrikada çalışan Harun Kocaman, (36) bordör imalatında çalışıyordu. Kocaman, beton kazanının kapağını açtığı sırada forkliftin demir kollarından kayan yaklaşık 3 ton ağırlığındaki beton dolu kazan üzerine düştü. Başından ve ayağından ağır yaralanan Kocaman için hemen ambulans çağırıldı. Ancak sağlık ekiplerinin gecikmesi üzerine Kocaman, şirket otomobillerinden birine karga tulumba konularak Tuzla Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Kocaman, hayatını kaybetti. Cumhuriyet savcısının incelemesini tamamlamasının ardından Tuzla Devlet Hastanesi Morgu'ndan alınan Kocaman'ın cenazesi incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Bugün sabah saatlerinde de yakınları tarafından Adli Tıp Kurumu'ndan teslim alınan Kocaman'ın cenazesi son yolculuğuna uğurlanmak üzere Pendik Kaynarca Mahallesi'ndeki Kaynarca Merkez Camii'ne getirildi. Kocaman'ın cenazesi öğle vakti kılınan namazın ardından defnedilmek üzere Kavakpınar Mahallesi'ndeki Koca Mezarlığı'na götürüldü. 

Cenazeye katılan işçinin arkadaşları, İSTON'a güvenlik önlemi alınması konusunda aylar öncesinden müracaat ettiklerini, ancak hiçbir önlem alınmadığını söyledi. Kocaman'ın iş arkadaşı İsmail Yıldız, kaza sırasında fabrikada olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Taşeron firmada çalışıyoruz. Aldığım bilgiye göre yaklaşık 3 ton ağırlığında olan ve forklift üzerinde takılı bulunan beton kazanı çalışma esnasında Harun'un üzerine düşüyor. Arkaşlarımız hemen ambulans çağırıyorlar ancak ambulans gelmediği için şirkete ait otomobil ile hastaneye götürmüşler.”

Kocaman'ın iş arkadaşı Ahmet Çetin de çok şey söylemek istediğini belirterek, “Biz zamanında şirkete önlem alınması için çok müracaat ettik, ayrıca kağıtları verdik. Bunları yaptığımız halde kimse bir tedbir almadı. Tedbir alınmadığı için bu olayların olması an meselesiydi ve bu olay oldu. Çalıştığımız kazan ile ilgili İSTON'a arıza bildirimi yapıldı, ancak dikkate almadıkları için bu işler başımıza geldi. Bu kazanın düşmemesi için pim veya zincir takmak gibi basit şeyler yapılmış olsaydı bu kaza olmazdı. Bu tedbirlerin alınması için daha önce defalarca arıza formları verildi ama dikkate alan olmadı.” dedi.

Murat Adıgüzel isimli işçi de “İşçilerin de talep ettiği gibi kazanı sabitleyici bir materyal yapılması gerekiyordu ama yapılmadı. O yüzden iş güvenliğinin bu konuda daha hassas davranması gerektiğini düşünüyorum. İSTON şirketinde yaklaşık bin tane işçi çalışıyor ama fabrikada bir tane ambulans yok. Belki de Harun arkadaşımız kan kaybından hayatını kaybetti. Hastaneye götürülene kadar belki sağlık görevlileri ambulansta müdahale edebilirlerdi ama Harun şirket otomobili ile götürüldü ve yolda hiçbir müdahale yapılmadı." diye konuştu.

Kocaman'ın Zülkar Şahin isimli iş arkadaşı da daha önce de benzer kazaların meydana geldiğini ve önlem alınmadığını belirterek, “Bu kazanlar yeni yapıldığı sırada biz vardiya amirlerimiz ile birlikte bir tatbikat yaptık. Kazanların forklift üzerinden kaydığını gördük ve kaymaması için pim takılmasını talep ettik. Ancak 6 ay geçmesine rağmen bu isteğimiz yerine getirilmedi ve arkadaşımız hayatını kaybetti. Harun Kocaman benim en yakın arkadaşımdı. Evli ve iki çocuk babasıydı. Harun yaklaşık 1 buçuk yıldan bu yana İSTON'da çalışıyordu.”

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER