ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Nisan 2013 Çarşamba 07:50

23 Nisan Resepsiyonu'nda ilkler yaşandı

23 Nisan Resepsiyonunda ilkler yaşandı

23 Nisan resepsiyonuna, mecliste grupları bulunan genel başkanları ile kuvvet komutanları ilk kez katıldı.


Bu yıl hem BDP'li vekillerin hem Silahlı Kuvvetler'in komuta kademesi, 7 yıllık boykotun ardından ilk kez Meclis resepsiyonunda bir araya geldi.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bu akşam bir resepsiyon verdi. Saat 19.00'dan başlayan Meclis tören salonundaki resepsiyona; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçadroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile çok sayıda milletvekili ve davetli katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise bu yıl resepsiyona katılmadı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ise babasının vefatı nedeniyle programını değiştirerek, resepsiyona gelemedi.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu da resepsiyona geldi. Yani genelkurmay başkanı dışında ordunun komuta kademesi davetteydi. Komutanlar, geçen yıl da resepsiyona katılmışlardı.

Ancak geçen yıl BDP, resepsiyonda temsil edilmemişti. Bu yıl ilk defa komutanlar ile BDP'li milletvekilleri, Meclis'teki resepsiyonda aynı ortamda bulundu. Resepsiyon; terör örgütü PKK'nın silah bırakması için başlatılan çözüm süreci ve Meclis'teki yeni anayasasa yapımı çalışmaları nedeniyle siyasi açıdan ayrı bir önem kazandı.

ESPRİLER HAVADA UÇUŞTU

TBMM'deki 23 Nisan resepsiyonu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile BDP'li milletvekillerinin esprili sohbetine sahne oldu.

Çiçek ile salonu gezen Cumhurbaşkanı Gül, yüksek yargı organları başkanları ile Muş ve Bingöl'e yaptığı ziyaretler hakkında sohbet etti. Davetliler arasında yer alan bazı yabancı misyon temsilcileri, milletvekilleri ve sivil toplum mensuplarıyla da ayak üstü konuşan Cumhurbaşkanı Gül, bazı davetlilerin isteği üzerine fotoğraf çektirdi. Gül, resepsiyonda görev alan aşçılara da kolay gelsin dileğinde bulundu.

KLASİK OTOMOBİL SOHBETİ

Cumhurbaşkanı Gül ve TBMM Başkanı Çiçek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve MHP milletvekilleriyle de sohbet etti. Cumhurbaşkanı Gül'ün, "Arabanızı kendiniz kullandınız gördüm televizyonda" sözleri üzerine, Çiçek de Bahçeli'ye otomobilin kaç model olduğunu sordu. Bahçeli'nin, otomobilin 1982 model olduğunu belirtmesinin ardından Cumhurbaşkanı Gül, "Klasik arabalara Devlet Bey'in merakı var bildiğim kadarıyla. Arabanın numarası da 1923'tü" dedi.

Bahçeli de "Bir de 2023 var efendim. O da 82 model. Yüzyılı tamamlıyoruz yani" ifadesini kullandı. Çiçek'in klasik otomobilleri korumak için garaj gerektiğini belirtmesi üzerine Bahçeli, parti binasının altındaki garajı kullandığını söyledi.

Kuvvet komutanlarıyla da bir süre konuşan Cumhurbaşkanı Gül, resepsiyon salonundan ayrıldıktan sonra mermerli salonda Çiçek, eşi, Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Akar ile bir süre sohbet etti.

ÇİÇEK'TEN ÖNDER'E: ''302 ŞOFÖRÜ GİBİSİN''

Cumhurbaşkanı Gül ve Çiçek'in BDP'li milletvekilleriyle sohbetinde esprili diyaloglar da yaşandı. Gül, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e, ''Seni bir yere davet etmiyoruz, uçağa binmiyorsun diye'' dedi. Önder'in, ''Ben masrafsız vekilim. Meclis'in en çalışkan milletvekiliyim'' demesine, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, ''Onu Kandil'e gönderiyoruz, görevi o'' diye espri yaptı.

TBMM Başkanı Çiçek'in Önder'e, ''302 şoförü gibisin'' demesi, grupta gülüşmelere yol açtı. Önder'in ''Başkan, şeriatın kestiği parmak acımaz. Ne ceza verirsen razıyım'' sözleri üzerine Çiçek, ''Ben sana bir hesap keseyim de gör'' dedi. Önder Cumhurbaşkanı Gül'e, ''Sayın Cumhurbaşkanım, ben karayoluyla gittiğiniz yere gelirim'' dedi.

Çiçek, gazetecilerin, ''302 şoförü ne demek-'' sorusuna, ''Bir gün Bursa, bir gün İzmir, bir gün başka yer...Çok değişik yönlere gidenlere 302 şoförü gibi derler. Her gün bir hatta yolculuk yaparlar. Önder, uçağa binemediği için ondan dolayı söyledim'' karşılığını verdi. Çiçek, ''Yolculuk bir süre daha devam edecek anlaşılan...Başka hatlar olacak mı- Hatların değişme ihtimali var mı-'' sorularına gülerek ''302'nin gidebileceği yollara gider. O bir deyimdir'' dedi.

Çiçek, ''Cumhurbaşkanı ile mermerli salonda görüşmenizin özel bir anlamı var mıydı-'' sorusuna Çiçek, ''Yok, hayır. Buraya kadar geldi, hiçbir ikramda bulunmadan gitmesi uygun olmazdı. Bir nefes aldı, hepsi o kadar'' karşılığını verdi.

Öte yandan Çiçek, konukları beklerken gazetecilerle futbol sohbeti yaptı. Bir gazetecinin ''Gençlerbirliği'ne uğurlu geliyorsunuz'' demesine Çiçek, ''Benim kalbimin yarısı Gençlerbirliği, yarısı da Fenerbahçe için atıyor'' dedi.

Resepsiyonda, zengin bir ikram da vardı. Özel olarak oyularak yapılan buzlar içinde meyveler, davetlilere sunuldu. Ayrıca, bir hafta süren bir çalışmayla, yağdan yapılan yunus balığı, timsah, kılıç balığı, boğaz köprüsü figürleri de yemeklerin yanında yer aldı.

KILIÇDAROĞLU, 11 YILLIK PROTESTOYU SONLANDIRDI

CHP lideri Kılıçdaroğlu TBMM'deki eşli resepsiyon boykotunu 11 yıl sonra sona erdirdi. Kılıçdaroğlu yaklaşık 10 dakika kaldığı resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP lideri Kürt sorunu ile Tutum belgesi hazırlayacaklarını belirterek bunu 4 Mayıs'ta yapılacak parti meclisi toplantısına yetişeceğini söyledi.
 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER