ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 31 Mart 2014 Pazartesi 02:18

2014 yerel seçim sonuçları ne diyor?

2014 yerel seçim sonuçları ne diyor?

CHP'de hayal kırıklığı, MHP'de yükseliş; BDP bölgede hedefini tutturdu, HDP girişimi başarısız oldu.


Genel seçim havasında geçen 2014 yerel seçimleri, AK Parti'nin 8. zaferiyle sonuçlandı. Şu ana kadar sayılmış oy sonuçlarına göre; AK Parti Türkiye genelinde yüzde 47'nin üzerinde oy alırken, İstanbul ve Ankara'yı iddialı isimlerle karşısına çıkan rakiplerine kaptırmadı. Türkiye genelinde de AKParti Belediye Başkanlığı sayısını 45'ten 53'e çıkardı.

İLİNİZİN SONUÇLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Oylarında ciddi bir artış kaydedemediği gibi, büyükşehirlerde de mevcut başkanları koltuğundan indiremeyen CHP'de ise tam anlamıyla hayal kırıklığı yaşanıyor. Mustafa Sarıgül, bir önceki yerel seçime göre İstanbul'da CHP'nin oy oranını artırmış olsa da, Kadir Topbaş'ı deviremedi. Ankara'da Melih Gökçek'i oldukça zorlaması beklenen Mansur Yavaş da umduğu başarıyı elde edemedi. CHP, kalesi olan Akdeniz'den de Antalya ve Mersin'i bırakarak geri çekildi.

MHP'de ise yükseliş var. Devlet Bahçeli liderliğindeki MHP, oy oranını bu seçimde yüzde 17 küsura taşıdı.

BDP cephesinde ise tablo değişmedi, bölgede Iğdır, Van ve Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli dahil hedeflediği illerin büyük çoğunluğunu BDP kazandı. BDP'nin batıdaki oyları alabilmek için kurduğu HDP ise başarısız oldu. 

FARK YÜZDE 40!

AK Parti güçlü kalesi Konya'da oyların yüzde 64.69'unu aldı. Geçtiğimiz dönemki belediye başkanları ile yola devam eden AK Parti Konya'da aynı zaman da bir ilki gerçekleştirdi. Türbanlı ilk belediye başkanını da Konya'dan çıkardı. AK Parti'ye en yakın rakip olan MHP ise Konya'da oyların yüzde 18.52'sini aldı.

AK Parti'nin büyük bir farkla kazandığı diğer bir il ise Malatya oldu. AK Parti Malatya'da oyların yüzde 62,68'ini aldı. CHP'nin Malatya'da aldığı oy oranı ise, 15,98 oldu.

AK Parti'nin büyük başarı kazandığı başka bir il ise Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize oldu. AK Parti, Rize'de oyların yüzde 68,30'unu alırken, Saadet Partisi'nin oy oranı yüzde 22,17 oldu.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER