ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Kasım 2014 Cumartesi 13:19

12 ülke bu tatbikata katılıyor

12 ülke bu tatbikata katılıyor

Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin evsahipliğinde dördüncüsü düzenlenen Mavi Balina 2014 Davet Tatbikatı, 12 ülkenin katılımıyla yapılıyor.


Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda demirli TCG Büyükada korvetinde, gözlemciler ve basın mensuplarına brifing verildi. Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat ve yabancı amirallerin yer aldığı brifingde tatbikatın önemi, amacı ve safhaları anlatıldı.

Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yaycı, ilki 2008 yılında yapılan tatbikatın, Türkiye'nin evsahipliğinde iki yılda bir icra edildiğini söyledi. Yaycı, "6-14 Kasım tarihleri arasında, Türkiye ile dost ve müttefik ülke deniz kuvvetleri unsurlarının katılımıyla çok uluslu bir tatbikat olarak icra edilecek. Mavi Balina 2014 Tatbikatı, dost ve müttefik ülkeler arasında dayanışmayı arttırmak ve birlikte çalışabilirlik imkânı sağlamak maksadıyla katılan kuvvetlere deniz harekâtının gerektiği harekât çeşitlerine uygun eğitim imkânı vermekte ve bu konulara yönelik planlama ve icra yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olmaktır." dedi. Tuğamiral Yaycı, tatbikatın kendisi tarafından sevk ve idare edileceğini dile getirerek, "Tatbikata Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarının yanısıra NATO kuvveti olarak NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 unsurları ile ABD ve Pakistan Deniz kuvvetleri unsurları iştirak edecek. Türkiye’den 3 fırkateyn, 2 korvet, 4 denizaltı gemisi, 1 akaryakıt gemisi, 2 karakol uçağı, 4 deniz helikopteri, 2 görev uçuşu savaş uçağı ve 1 havadan erken ihbar ve kontrol uçağı ile Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi yer alacak. Böylece kruvazör, fırkateyn, muhrip ve denizaltılardan oluşan 18 adet gemi, uçak ve helikopterlerden oluşan 19 hava vasıtası olmak üzere toplam 37 adet platform ve yaklaşık 3 bin personel iştirak edecek. Çok uluslu olarak icra edilen tatbikata, Türkiye dahil 12 dost ve müttefik ülkenin yakın ilgi göstermesi ve yüksek katılım oranının sağlanması, bu tatbikatın eğitim değerinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Brifingde gazetecilerin sorularını da cevaplayan Yaycı, tatbikatın iki yıl önce planlandığının ve Doğu Akdeniz'deki Güney Kıbrıs kaynaklı gerilimle alakalı olmadığının altını çizdi. Cihat Yaycı, brifingin yapıldığı TCG Büyükada'nın tamamen Türk Deniz Kuvvetleri'nin mühendisleri ve Türkiye Cumhuriyeti'nin imkânlarıyla üretildiğini ifade ederek, "Heybeliada sınıfı olan bu korvet, son derece modern bir savaş gemisi yapabileceğimizin en güzel göstergesi. Kendi yaptığımız gemiyle tatbikatta yer almak, bizim için büyük bir onur ve gurur vesilesi. Ayrıca bu gemide Türk mühendislerinin ürettiği, son derece üstün özelliklere sahip sonar sistemi kullanılıyor." diye konuştu.

TATBİKAT DÖRT SAFHADAN OLUŞUYOR

Mavi Balina 2014 Tatbikatı, dört safhada yapılacak. İlk safha, limanda icra edilecek eğitim öncesi toplantıları ve sosyal etkinlikleri kapsıyor. Entegrasyon eğitimlerinden oluşan ikinci safhada unsurların koordineli denizaltı savunma harbi, denizaltı ve deniz hava harekatı icra edilecek. Katılımcılara, gerçekçi şartlarda eğitim imkanı sağlanacak. Tatbikatın üçüncü safhasında jenerik senaryoya dayalı serbest oyun, son safhada ise Antalya'da liman ziyareti yapılacak.

Tatbikata Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarının yanısıra NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2), ABD ve Pakistan Deniz kuvvetleri unsurları iştirak ediyor. NATO Deniz Komutanlığı'ndan TCG Kemalreis, USS Leyte Gulf, FGS Neidersachsen, ESPS Juan De Borbon, ESPS Reina Sofia ve HMCS Toronto kruvazörleri ve fırkateynleri, ABD Deniz Kuvvetleri'nden USS Cole muhribi ve bir deniz karakol uçağı, Pakistan Deniz Kuvvetleri'nden PNS Alamgir fırkateyni ve bir deniz karakol uçağı, NATO Deniz Komutanlığı'ndan süratli analiz timi yer alıyor. Ayrıca Pakistan, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Gürcistan, Kuveyt ve Lübnan'dan 10 gözlemci bulunuyor.
















KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER