ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Mart 2013 Pazartesi 12:00

1 milyon kitaplı kütüphane kurulacak


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı olan 2015'e kadar 1 milyon kitaptan oluşan bir kütüphane kurmayı hedefliyor. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, şehitler için herkesi kitap bağışı yapmaya davet etti.

Türkiye'nin en büyük kütüphanesine sahip olmak için çalışan ÇOMÜ'nün, “100. Yılda Şehitlerimiz İçin 1 Milyon Kitap Kampanyası” devam ediyor. Kampanya hakkında bilgi veren Rektör Laçiner, "1915 yılında ecdadımız, bu topraklarda bir destan yazdı. Dünyanın süper güçlerini hem denizde hem de karada akıl ve iman gücüyle yenmeyi başardılar. Bizler ÇOMÜ'nün öğrencileri ve çalışanları olarak her sabah şehitliklere bakarak güne başlıyoruz, her akşam savaşların yaşandığı yerleri hüzünlü gözlerle seyrederek evlerimize dönüyoruz. Bilim insanları ve böylesine şanlı bir neslin çocukları olarak en önemli görevimiz, yeni Çanakkale savaşları yaşamamızı önleyecek önlemleri almak, eğer iş başa düşerse aynı ruhla hareket edecek nesiller yetiştirmektir. Bu bilinçle Çanakkale şehitlerine ve tüm şehitlerimize verilebilecek en güzel armağan, şehitliklerin hemen karşısına dünyanın en saygın bilim irfan yuvalarından birini inşa edebilmektir. Bu ise çok iyi bir kütüphaneyle mümkündür. ABD’de iyi bir üniversitenin kütüphanesinde 3–4 milyon ciltten az kitap bulunmaz. Bizde ise kütüphanesinde 1 milyon cilt kitap bulunan üniversite bulunmamaktadır. Bu acı gerçeğin farkında olarak ÇOMÜ, Çanakkale Savaşları’nın 100. yılında 1 milyon kitaba ulaşmayı hedeflemektedir. Bu hedefe sadece üniversite imkanlarıyla ulaşmanın zorluğu ortadadır. Bu bağlamda tüm halkımızın kitap bağışlarını bekliyoruz.” dedi.

ŞİMDİDEN 560 BİNE ULAŞILDI

Prof. Dr. Laçiner, 18 Mart 2012’de başlattıkları kampanyaya bugüne kadar yoğun bir katılım olduğunu, bağışlar ve kendi alımları sayesinde ÇOMÜ Kütüphanesi’nde kitap sayısının 87 binden 360 bine ulaştığını söyledi. Laçiner, kütüphane hakkında şu bilgileri verdi: "İlkokul, ortaokul çocukları bile harçlıklarından ayırıp kampanyamıza katılıyor. Son derece duygulu anlar yaşıyoruz. Adeta Türkiye’nin dört bir yanından Çanakkale’ye kitap yağıyor. Eğer bu şekilde devam ederse 2015 yılında hedefimizi tutturabileceğiz. Şimdiden 360 bin kitaba ulaştık, 200 bin elektronik kitabı da eklersek kütüphanede ulaşabileceğiniz kitap sayımız 560 bini aşıyor. Üstelik depolarımızda da kataloglanmayı bekleyen 100 bin kadar kitap daha var.”

'ŞEHİTLERİMİZ OKUYAMADI, YENİ NESİLLER OKUSUN'

Rektör Sedat Laçiner, bugüne kadar şehitler için abideler yapıldığını, heykeller dikildiğini ancak asıl yapılması gerekenin, yanıbaşlarına büyük bir üniversite kütüphanesi kurmak olduğunu ifade etti: "Biliyorsunuz Çanakkale Şehitler Abidesi, zamanında halkın katkılarıyla yapılabilmişti. Son 10 yılda devlet, şehitliklere inanılmaz bir önem veriyor. Her yerde muazzam abideler ortaya çıktı. 100. yıl yaklaşırken bu çalışmalara bir yenisini daha eklemenin zamanı gelmiştir. Şehitlerimize 1 milyon kitap hediye etmenin zamanı gelmiştir. Şehitlerimiz, ülkelerini kurtarabilmek için okullarını yarım bıraktı; okuyabilecekleri romanları, şiirleri, kitapları, kendilerinden sonra gelecek nesillere hediye etti. Onlar okuyamadı, bari onların torunları okusun. Çanakkale’de şehitlerimiz için oluşturduğumuz kütüphanemize gönderilecek her kitap, aslında şehitlerimizin okumak istediği ama şehit oldukları için okuyamadığı kitaplar olacaktır. Türk insanının bu bilinçle kampanyaya sahip çıkacağını biliyorum.” 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER