ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Mayıs 2024 Pazar 23:07

Gül, Ahmedinecad ile görüştü

Gül, Ahmedinecad ile görüştü

Cumhurbaşkanı Gül, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'la Suriye'yi konuştu.


İslam İşbirliği Teşkilatı 4. Olağanüstü Zirvesi dolayısıyla Mekke'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, teşkilata üye ülkelerin devlet ve cumhurbaşkanları ile ikili temaslarda bulundu.

Gül'ün, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile yaptığı görüşmede ağırlıklı olarak Suriye meselesi ele alındı. Ahmedinecad ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunan Gül, Suriye'de olup bitenlerden duyulan rahatsızlıklara değindi. İki lider, Suriye'de bundan sonra yapılabilecekler üzerinde durdu.

"TÜRKİYE BİZİM İÇİN OKULDUR"

Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdulcelil ile öğle saatlerinde bir araya gelen Gül, Türkiye'nin her zaman ekonomik ve siyasi olarak Libya'nın yanında bulunduğunu bildirdi. Gül, Abdulcelil'e tarihi süreçte önemli bir görev üstlendiğini hatırlatarak Libya devrik lideri Muammer Kaddafi'ye karşı verdiği mücadeleden dolayı da kişiliğini övdü.

Abdulcelil ise Türkiye'ye teşekkürlerini dile getirerek, ''Türkiye bizim için okuldur'' dedi.

LÜBNAN CUMHURBAŞKANI İLE DE GÖRÜŞTÜ

Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile de görüşen Gül, Suriye meselesini ele aldı. Görüşmede Suriye sorununun Lübnan'a yansımaması gerektiği telkininde bulunuldu ve iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerde katedilen mesafeden duyulan memnuniyet ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile yaptığı görüşmede ise Afganistan ile Pakistan arasındaki ilişkiler ve Suriye ile ilgili gelişmeler ele alındı.

MURSİ İLE İLK KEZ YÜZ YÜZE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile de Mekke Misafir Sarayı'nda görüştü. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. Görüşme, Mısır'da Arap Baharı'nın ardından yapılan ilk demokratik seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilen Mursi ile Cumhurbaşkanı Gül'ün ilk yüz yüze temasları olması açısından önem taşıyor.

Türkiye'nin bütün imkanlarıyla geçiş sürecindeki Mısır'ın yanında olacağını söyleyen Gül, İslam dünyasının iki önemli ülkesi arasındaki ilişkilerin hayati derecede önemli olduğunu ve yakın işbirliği gerektirdiğini ifade etti.

Mursi, Cumhurbaşkanı Gül'ü Aralık ayında ülkesine davet etti.
KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER