ÖNE ÇIKANLAR :
TEKNOLOJİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Mart 2024 Salı 09:17

Google 'Gözlük Projesi'ni açıkladı

Google Gözlük Projesini açıkladı

Google 'Project Glass' adını verdiği "zenginleştirilmiş gerçeklik" teknolojisiyle ilgili çalışmalarının sonuçlarını açıkladı.


Google+ sosyal iletişim ağına konulan bir linkte fotoğraflar ve bir tanıtım videosu yer alıyor. Fotoğraflarda, bir mikrofon ve kullanıcının sağ gözünün üst kısmından internet bilgilerine erişimini sağlayan kısmen şeffaf bir video ekranıyla, sade tasarımlı bir gözlük görülüyor. Ürünü geliştirenler, linki ziyaret edenlerden görüşlerini yazmalarını da istiyorlar. Zenginleştirilmiş gerçeklik gözlüğünün maliyeti konusunda ise bir bilgi verilmiyor.

Gözlüğü geliştiren, şirketin deneysel labaratuarı Google X, açıklamasında hedefini şöyle açıklıyor: "Aramızdan bir ekip dünyayı keşfetmenize ve paylaşmanıza katkıda bulunacak bu teknolojiyi geliştirmek üzere Project Glass üzerinde çalışmaya başladı. Bu bilgiyi sizinle paylaşıyoruz çünkü bu konuda bir tartışma ortamı yaratmak ve sizlerin değerli katkılarını almak istiyoruz."

Ne işe yarayacak?

Tanıtım videosuna göre gözlüğü taktığınızda size farklı hizmetler ulaştıran 14 simge sunuluyor. Bunlar arasında hava durumu, haritadaki yeriniz ve günlük notlarınız da var. Bu hizmetlerin bir kısmının ya kullanıcı tarafından yapılan bir hareketle ya da bulunulan duruma göre açıldıkları anlaşılıyor. Tanıtım filminde boş bir duvara bakan bir kullanıcıya gözlük o akşamki bir randevusunu hatırlatıyor. Sonra kullanıcı camdan dışarı baktığında ekrandan o gün yüzde 10 yağış ihtimali olduğu bilgisi geliyor. Bir arkadaştan o gün buluşmak isteyip istemediği mesajı gelince gözlüğün ekrarında uyarı beliriyor. Kullanıcı buna sesli bir mesajla cevap yollarken, ekranda büyük bir mikrofon görüntüsü hemen herşeyi örtüyor. Uygulamalar arasında kullanıcıya küçük oklarla yolunu gösterebilen Google Harita, baktığınız şeyi arkadaşlarınızla paylaşmak üzere fotoğrafını çekebilme ve bir video konferans sistemi de bulunuyor. Tanıtım malzemesinden, kulaklık gibi bir parça görünmemesine karşın gözlükten müzik ve diğer sesli kaynaklara ulaşılabileceği de anlaşılıyor.

Söylentiler ve gerçek

Proje hakkında çoktandır epey söylenti dolaşıyordu ama Google ilk kez bu tür bir gözlük üzerinde çalıştığını doğrulamış oldu. New York Times gazetesi daha önce ilk gözlüğün yıl sonuna kadar piyasaya çıkacağını ve fiyatının da 250 ila 600 dolar arasında olacağını yazmıştı. Fakat uzmanlar tanıtım filminde gösterilen teknolojinin piyasaya çıkabilmesinin daha uzun zaman alabileceğine işaret ediyorlar. Davies Murphy Group Europe'dan baş teknoloji analisti Chris Green BBC'ye, Brother gibi başka şirketlerin de bu konsept üzerinde çalıştıklarını fakat bir yere gelip tıkandıklarını anlattı. Sebebi de Green'e göre, bu şirketlerin geliştirdiği teknolojilerde kullanıcının gözlükten ayrı ama ona bağlanan birer bilgi işlem ve şarj cihazı da taşımayı gerektirmesi. Green, zenginleştirilmiş gerçeklik sistemlerinin kullanıcıya göre reklam imkanlarında büyük fırsatlar açacak bir teknoloji olduğun söylüyor ama şu anda en büyük sorunun teknolojiyi bir gözlüğe yerleştirilebilecek kadar küçültebilmekte olduğunu kaydediyor.

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER