ÖNE ÇIKANLAR :

YAZARLAR

Konya'da tavla yasağı

Merve Uluyazı

17 Nisan 2013 Çarşamba 17:58
  • A
  • A

Aylar önce yayınlanmış bir haber olmasına rağmen bu yasağın devam ettiğini öğrendim kıymetli bir insan sayesinde. Tavlanın yasaklanması kadar şu ana dek ilginç bir yasak duymadım. Tavla hiç yasaklanır mı? Eski dostları buluşturan, iyi vakit geçirmelerini sağlayan, binevin bir kültür olan, kahve gibi hatrı bulunan tavla yasaklanmış ise, ben buna alkışlıyorum. İnsanların özgürlüğünü kısıtlama hakkını kim veriyor? Tavla zar içeren bir oyun olduğu için, bahis oynanabileceği için kumar sayılıyormuş. Ve artık kahvelerde tavla oynanması için ruhsat gerekiyormuş. Ruhsat demek daha fazla vergi demek, vergi demek daha fazla para demek. Ne gülünç ve ne yazık...

Haber şöyle:

Şaka gibi yasak!

Konya'da kumara vesile olduğu gerekçesiyle bazı çay bahçelerinde tavla oynanması yasaklandı. Yasak, vatandaşı hem güldürdü, hem şaşırttı, hem de büyük tepki çekti.
Konya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak çalışan çay bahçelerinde bir garip uygulama başladı. Şehir merkezindeki çay bahçelerinin hemen hemen hepsinde tavlanma oynanması yasaklandı. Vakit geçirmek için eşi ve dostu ile çay bahçesine gelen vatandaşlar tavla oynamanın yasak olduğunu duyunca tam bir şok yaşıyor.

Kumara vesile olduğu gerekçesi ile çay bahçelerinde tavla oynatılmaması vatandaşın da tepkisini çekiyor. Vatandaşlar, “Madem tavla kumara alışkanlık yapıyor, nargilede sigaraya alışkanlık yapıyor. O niye serbest? Böyle çelişkili bir yönetim anlayışı olamaz” yorumunda bulundular.

“ZABITADAN TALİMAT GELDİ”

Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda bazı ilçelerde tartışma konusu olan çay bahçelerinde eğlence oyunlarının oynanmaması, Konya’daki çay bahçelerinde de uygulanmaya başlandı. Çoğu vatandaşın evinde bulunan tavlanın, çay bahçelerinde yasaklanması şaşkınlıkla karşılandı.

Konya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak işletilen çay bahçesi çalışanları, kendilerine tavla oynatılmaması yönünde zabıta yetkililerinden talimat geldiği için, çay bahçesinde tavla oynanmadığını ifade ettiler. Yetkililerinin, kendilerine kumara vesile olduğu için tavla oynatılmaması gerektiğini belirttiğini söyleyen çalışanlar, tavla oynatılmamasına vatandaşlar tarafından çok şikayet geldiğini kaydettiler.

“Nargile niye yasak değil o zaman”

Çay bahçesine gelen vatandaşlar ise, tavla oynamanın yasak olduğunu duyunca şaşkınlarını gizleyemiyor. Kimi vatandaşlar ise “Biz hangi ülkede yaşıyoruz” diye tepkilerini ortaya koyuyor. Daha çok vakit geçirmek için tavla oynadıklarını belirten vatandaşlar, bu duruma anlam veremediklerini, daha önce böyle bir uygulama ile karşılaşmadıklarını ifade ederek, “Böyle bir yasak ile ilk defa karşılıyoruz. Çalışanlar bize “tavla oynamak yasak” dediğinde ilk önce şaka sanmıştık. Ama sonra gerçek olduğunu anladık. Biz bu duruma sadece güldük. Böyle bir yasak olamaz. Çok gülünç bir durum bu. Eskişehir’den misafirim geldi, Alaaddin Tepesi’nde bir çay bahçesine çıktık, güzel vakit geçirmek için tavla oynamak istediğimizde “yasak” kelimesini duyduk. Arkadaşım epey bir güldü bu duruma. Çünkü Eskişehir’deki çay bahçelerinde böyle bir yasak uygulaması görmemişler. Hangi anlayışla, neden, neyi gerekçe göstererek bu yasak uygulaması başlatıldı bilmiyorum ama hoş bir yasak değil. Madem tavla kumara alışkanlık yapıyor, nargilede sigaraya alışkanlık yapıyor. O niye serbest? Böyle çelişkili bir yönetim anlayışı olamaz” dediler.

TEKİRDAĞ’DA DA YASAKLANMIŞTI

Öte yandan Konya Müftülüğü Fetva Bürosundaki yetkililerden alınan bilgilere göre tavla, kumar gibi oynanmadığı ve kişinin işlerine mani olmadığı sürece İslam’da “günah” hükmü bulunmuyor. Daha önceki yıllarda da Tekirdağ’a bağlı bir ilçede aynı yasak sorunu yaşanmış, vatandaşlar duruma ciddi tepki göstermiş, belediye ve devlet yetkililerinin ortak kararı bu yasak sorunu giderilmişti.

kaynak: yenimeram

Konya'da polisler 10-15 dakika ara ile kahveleri teftişe geliyormuş. Katiller, hırsızlar keyiflerince ortalıkta dolaşırken, polis onların peşine takılacağına masum bir tavla oyununa el koyuyorlar. Tabi Polis kardeşlerimizin hiç bir suçu yok. Verilen emri uyguluyorlar. Ama o emri veren kişiye soruyorum. Siz de tavla oynamadınız mı? oynamıyor musunuz? Böyle bir yasağın sebebiyeti için gerçekten mantıklı bir neden söyleyin. Fakat bu yaptığınız, insanın özgürlüğünü kısıtlamak demektir. Kimse böyle bir ayrıcalığa sahip değildir olamaz da.

Tavlayı bu kadar savunmamın nedeni, sadece tavla yani sıradan bir oyun değil. Büyüklerimiz için bir neşedir, yaşıtlarım ve küçüklerim için yıllardır süren bir kültürü öğrenmeleri ve devam ettirmeleridir. İnşallah en yakın zamanda bu yasak kaldırılır; yoksa gerçekten sadece Konya'lı kardeşlerimiz için değil, hepimiz için bu büyük bir işkence olur.

YORUM YAZ
TOPLAM 4 YORUM

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.

  • - kvp_hayranı:24 Nisan 2013, Çarşamba 15:13

    Yine çok güzel yazmışsın eline sağlık.

  • Merve U - Merve U:18 Nisan 2013, Perşembe 16:11

    Lütfen konu dışında yazında yazılar yazmayınız.

  • - Fatih SULTAN:18 Nisan 2013, Perşembe 08:50

    Polat alemdar gerçek hayatta 1993 de ortaya çıktı,1999 yılında satılmış olma ihtimali yüksek 2007 yılında birilerinin önüne yem olarak atıldı

  • - Fatih SULTAN:18 Nisan 2013, Perşembe 08:47