ÖNE ÇIKANLAR :

YAZARLAR

Dilimizdeki değişim (1)

Furkan SUER

08 Nisan 2013 Pazartesi 19:43
  • A
  • A

Dört yazıda dilimizdeki yozlaşmayı hissettirmeye çalışacağım .

Bu yazımda gençlerin belki de farkında olup kabullendiği bir gerçeği dile getirmek istiyorum.Hitap düzeyi 18-25 aralığıdır.

Bir milletin kültür olarak vazgeçemeyeceği tek şey dildir.Dilin kaybedilmesi diğer kültür ögelerini doğrudan yok eder.

Biz farkında olmadan hergün isteyerek veya istemeyerek dilimizden koparılıyoruz. Biz biliyoruz ki türk milleti çok eski bir kültüre ve tarihe sahiptir.Kendilerini tarih sayan batılı emperyalist devletler köklü tarihimizi ikinci plana atmayı da istemiyorlar.Amaçları yok etmek...

Bundan yaklaşık 6 yıl önce ortaokul yıllarımda proje ödevi kapsamında kocaeli/gebze ilçesinde dilimizdeki yabancı sözcüklere ne kadar değer verildiğini saptamak için araştırma yaptım.

Saptadığım sonuçlar

Her beş dükkandan birinde yabancı kökenli sözcük tespit ediyorum.Neden bu isimleri tercih ettiklerini sorduğumda aldığım yanıt daha hoş, güzel gözüküyor, ilgi çekiyor tarzındaydı.Anlaşılan o ki bu insanlar ne dilini önemsiyor ne de milletini. Amaçları sadece gösteriş ve ticaret yapmak.Yabancı isimleri yazmayı marifet sayıyorlar.Bunun kaynağına inmek için birçok sebep sıralayabilirim ama en önemlisi eğitim eksikliği.! Malesef bu eğitimi gerçekleştirebilicek vizyona sahip değiliz.Akışına bırakılmış akarsu gibi hayatımızı sürdürüyoruz.Emperyelist devletler dilimizi yok etmeye her saniye devam etmekde.

Kendi çevremdeki insanların da bu duruma ayak uydurması beni aşırı derecede sinirlendiriyor. Facebook-Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerindeki arkadaşlarımın tamam yerine ok, tm, k veya gelirim yerine gelrm gibi daha sayabiliceğim birçok türkçe kelimeyi bu biçimde kullanması farkında olmadan dilimizin bozulmasını sağlamaktadır.

Dile önem verecek,yatırım yapacak insanımız vardır elbette ama bunun etkisini ben kendi çevremde göremiyorum.

Umarım böyle devam etmez,etmemeli yani değil mi?

Sözün kısası;

Evet hiçbir dil değişmeden sabit kalamaz fakat bilinçsizce ne yaptığımızı bilmeden ayak uydurduğumuz veya zorunlu olarak kabullendiğimiz bazı durumları özellikle birey sıfatı taşıyan +18 yaş üstü arkadaşlarımız lütfen daha dikkatli davranalım.

Tavsiye olarak bir müzik de önermek istiyorum kültürümüze önem veren genç insanlara

Cengizhan Nogay türküsü...

Yabancı müziklerden aldığınız hazzı bu tarz türklerimizi uzun vadede dinlediğinizde inanın daha fazla bağlanacaksınız.Yabancı müzikleri beğenmenizdeki kilit nokta ruhsal olarak daha güzeldir hissine kapılmanızdır diye tahmin ediyorum..Amaç olarak değil araç olarak kullanmalıyız bazı şeyleri...

Umarım hep birlikde daha dikkatli davranmaya gayret gösteririz.

Not:İlk dört yazım bu konuyu kapsayacaktır.

YORUM YAZ
Henüz yorum yapılmamış.

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.