ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Mayıs 2024 Pazar 03:51

Esad, PKK'ya silah yağdırıyor

Esad, PKKya silah yağdırıyor

İran’ın Suriye’ye gönderdiği silahları Beşar Esad da PKK’ya gönderdi.


ABD’nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone’nin bir grup Türk gazeteciyle yaptığı sohbetteki mesajları özetle şöyle:

ESAD'DAN DESTEK

İran’a ve oradan da Suriye’ye silah girişini engellemeye çalışıyoruz. Anlık istihbaratı paylaşıyoruz. Türkiye bu konuda çok iyi işbirliği yaptı. Aynı işbirliğini Irak hükümetinden de bekliyoruz. Suriye’ye silah girdiğinde, bu silahlar PKK’ya da gidiyor. Suriye’deki rejim eline geçen silahları, kendisini destekleyenlerle de paylaşıyor.
Biliyoruz ki Suriye rejimi PKK’yı destekliyor. Esad rejimi hep PKK’yı destekledi. Baba Esad, Öcalan’ı topraklarında barındıyordu. Şimdi oğul Esad’ın da PKK’ya destekliyor.

Türkiye, bir önceki mülteci akınında, Irak’tan gelen mültecilere kendi sınırlarında yarımcı olmuştu. Şimdi Suriye halkının kendi sınırları içinde, nasıl güvende olacaklarını, su, gıda, iletişim ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağını konuşuyoruz.

Türkiye ile çalışmalarımızda insani yardım ile kısıtlı değiliz. Askeri görevlilerimiz de birbirleriyle konuşuyorlar. Suriye’deki kimyasal silahlardan kurtulmak için ne yapabiliriz? Kapasitemiz ne? Onu karşılaştırıyoruz. Hukuk meseleleri nelerdir? Onu görüşüyoruz.

TAMPON BÖLGEYE BAKIYORUZ

Tampon bölge ya da uçuşa yasak bölge gibi konuları kavramsal olarak konuşması kolay, ancak bunları gerçekleştirmek zor. Sadece hukuki değil ciddi pratik engeller de var. Uzmanlarımız tedbir planlarını konuşuyor. Ancak uçuşa yasak bölge kararı alınmadı. Suriye içinde insani yardım için bir tampon bölge oluşturulması için kaç sığınmacının ülkeyi terkedeceğine dair sihirli bir sayı yok. Tampon bölge konusunda Libya ile karşılaştırmalar yapılıyor. Ama bunlar farklı. Libya’da muhalefet kendi kontrolünde bazı alanlar kurabilmişti. Ayrıca BM Güvenlik güçlü bir Libya kararı. Bunlar Suriye’de yok

ASKERİ ÇÖZÜM İSTEMİYORUZ

Askeri çözümlere başvurmak istemiyoruz. Bu son çare olmalı. Türkler de aynı düşünüyor. Ancak halkın öfkesini de hissediyorsunuz. Suriye hükümetinin kendi halkını öldürdüğünü izleyip bu bizi ilgilendirmez diyemiyoruz. O yüzden Suriye halkına yardım için bir yol bulmalıyız. BM planını denedik işe yaramadı. Halklarımız bizden birşeyler yapmamızı istiyor. Öte yandan kimse bizim askerlerimizi göndermemizi de istemiyor yabancı bir savaşa.
KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER