ÖNE ÇIKANLAR :
EMLAKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Nisan 2018 Çarşamba 11:29

İstanbul'da konut fiyat artışı Türkiye ortalamasının altında kaldı

İstanbulda konut fiyat artışı Türkiye ortalamasının altında kaldı

"Son bir yılda konut fiyatları Türkiye'de ortalama yüzde 11,5 arttı. Bu oranın altında kalan üç büyük il ise yüzde 11,1'le Antalya, yüzde 9'la Ankara ve yüzde 8,1'le İstanbul oldu"


RE/MAX Türkiye Yönetim Kurulu Danışmanı Gökhan Karahan, son bir yılda konut fiyatlarının Türkiye'de ortalama yüzde 11,5 arttığını belirterek, "Bu oranın altında kalan üç büyük il ise yüzde 11,1'le Antalya, yüzde 9'la Ankara ve yüzde 8,1'le İstanbul oldu." açıklamasını yaptı.

Karahan, yaptığı yazılı açıklamada, son dönemde piyasada konut fiyatlarında düşüş yaşandığı yolunda genel bir kanı olduğunu, ancak rakamlara bakıldığında bu kanının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Türkiye genelindeki metrekare fiyatlarını baz alan verilere göre, konut satış fiyatlarında son 1 yılda ortalama yüzde 11,5'lik artışın söz konusu olduğunu aktaran Karahan, "En büyük altı il arasında, son bir yılda fiyatların düştüğü herhangi bir il bulunmuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Karahan, son bir yılda iller bazında konut satış fiyatlarındaki değişime ilişkin bilgi vererek, şunları kaydetti:

"Son bir yılda en fazla fiyat yükselişi görülen Bursa'da, konut satış fiyatlarında yüzde 25'lik bir artış söz konusu. Aynı dönemde satılık konut fiyatları İzmir'de yüzde 18 ve Adana'da yüzde 11,7 yükseldi. Son bir yılda konut fiyatları Türkiye'de ortalama yüzde 11,5 arttı. Bu oranın altında kalan üç büyük il ise yüzde 11,1'le Antalya, yüzde 9'la Ankara ve yüzde 8,1'le İstanbul oldu. Son iki aylık verilere baktığımızda da fiyatların düştüğü herhangi bir il bulunmadığını görüyoruz. Bursa'da kentsel dönüşümde süregelen yoğunluk, konut fiyatları ve kiraların artması üzerinde çok etkili oldu."

İzmir'in son dönemde İstanbul'dan beyaz yakalı göçü almasıyla gündeme geldiğine işaret eden Karahan, bu nedenle söz konusu ildeki konut fiyatlarındaki artışının Türkiye ortalamasının çok üzerinde gerçekleştiğini belirtti.

Karahan, "Yıllardır konut fiyat artışında ilk sırayı koruyan İstanbul'daki konut satış fiyatı artışının Türkiye ortalamasının altında kalmasında, piyasa faktörlerinin yanı sıra kentsel dönüşüm sonucunda yenilenen konutların en başta belirlenen yüksek fiyat seviyelerinden daha makul fiyatlara oturmasının etkili olduğunu söyleyebiliriz." ifadesini kullandı.

- "Konut fiyatları Beylikdüzünde yüzde 0,7 geriledi"

Gökhan Karahan, İstanbul'da konut satış fiyatlarında düşüş görülen tek ilçenin Beylikdüzü olduğunu aktararak, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Fiyat artışlarının sınırlı kaldığı ilçelerde, bazen kentsel dönüşümün sona ermesi ve böylece satışa arz edilen konutların sayısının artmasının, bazen de yapımı tamamlanan markalı projelerin konut stokunu artırmasının etkili olduğunu düşünüyoruz. Örneğin son on yılın prim şampiyonu olan Kadıköy'de, kentsel dönüşüm tamamlandıkça satışa arz edilen konut sayısındaki artış, konut fiyatlarının dizginlenmesi sonucunu doğuruyor. Bu dönemde, uygun fiyatlarla gayrimenkul almak için pek çok ilçede önemli fırsatlar bulunduğunu söylemek mümkün. Ev sahibi olmak isteyenler ve yatırımcılar, bu yeni dengeleri gözeterek alım yapmaları durumunda kazançlı çıkacaklardır."

İstanbul'da son 1 yılda satılık konut fiyatlarının en çok arttığı ilçenin yüzde 17,8'le Küçükçekmece olduğu bilgisini veren Karahan, bu ilçeyi yüzde 15,3'le Bakırköy, yüzde 14,3'le Çatalca, yüzde 13,2'yle Beyoğlu, yüzde 12,3'le Büyükçekmece, yüzde 11'le Silivri, yüzde 10,8'le Eyüp, yüzde 10,7'yle Beykoz, yüzde 10,3'le Bağcılar ve yüzde 9,8'le de Sultangazi'nin takip ettiğini bildirdi.

Karahan, İstanbul'da son 1 yılda satılık konutlarda fiyat artışının en az seviyede gerçekleştiği 10 ilçeyi ise "Yüzde 5,4'le Zeytinburnu, yüzde 4,5'le Başakşehir, yüzde 4,1'le Sarıyer, yüzde 4,1'le Sultanbeyli, yüzde 3,9'la Adalar, yüzde 3,2'yle Çekmeköy, yüzde 3,1'le Kadıköy, yüzde 3'le Şişli, yüzde 2,9'la Fatih ve yüzde eksi 0,7'yle Beylikdüzü." şeklinde sıraladı.


KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER