ÖNE ÇIKANLAR :
EMLAKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Mart 2024 Cuma 08:45

Ankara’nın çılgın projeleri açıklanacak

Ankaranın çılgın projeleri açıklanacak

İstanbul'un ardın'dan Ankara ile ilgili projeler de bu hafta açıklanacak


Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Başbakan Erdoğan tarafından gelecek hafta Çarşamba günü açıklanacak Ankara ile ilgili projelerin, "yap-satçı" olarak bilinen küçük ve orta boy inşaat müteahhitliği sektörü açısından önemli fırsatlar yaratacağını belirtirken, sektör temsilcilerine, "teker teker değil, birlik ve konsorsiyum kurarak bu fırsatlardan yararlanmaları" çağrısında bulundu.


Birleşik İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (BİM-FED) tarafından Rixos Otel'de düzenlenen moral gecesine, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile bazı ilçe belediye başkanları katıldı.
Devlet Bakanı Çiçek, burada yaptığı konuşmada, Türk müteahhitlik firmalarının pek çok ülkede büyük projeler gerçekleştirdiğini, yap-satçılık sektörünün de Türkiye'de, ekonomide üretimin canlanması ve istihdamın artırılması açısından büyük katkılar sağladığını söyledi. Bu sektörün yılda ortalama 1 milyon kişiye değişik sürelerle istihdam yarattığını belirten Çiçek, köyden kente göçün devam etmesi nedeniyle kentlerde sağlıklı ve kaliteli yeni yaşam alanlarının oluşturulması konusunda bu sektöre önemli görev ve sorumluluk düştüğünü vurguladı.


"Taahhüt sektöründen toplum olarak önemli beklentilerimiz var" diyen Bakan Çiçek, sektöre yönelik bazı eleştirilerde bulunurken, "Sizin, uygulamalarınız konusunda ciddi öz eleştiri yapmanız lazım. Türkiye'de balkondan balkona bayramlaşmanın yapıldığı semtler var. Bir misafirliğe gidiyorsunuz, üst katta konuşulanlar alt katta dinleniyor. Ne konuşsan duyuluyor.
Burada yapı kalitesinden söz edilemez. Yapı kalitesi konusunda öz eleştiri ve denetim gerekli" şeklinde konuştu.


Türkiye'de artık ekonomik politikalar konusunda ilgili tarafların etkili olması için Ekonomik ve Sosyal
Konsey'in anayasal kurum haline getirildiğini, bununla ilgili yasanın seçimden sonra çıkacağını ifade eden Çiçek, sektör temsilcilerine, "İşlerinizi iyi takip edin. Politikalarda söz sahibi olmak istiyorsanız, bu Konseyde temsil lardan çok azının görüş verdiğini, sonra da uygulamadan şikayet ettiğini anlattı.
Türk Ticaret Kanunu değiştirilirken binden fazla yere görüş sorulduğunu, ancak sadece 51 görüş geldiğini aktaedilme çabası içine girin. Çünkü bu Konsey, karar mekanizmasıdır" tavsiyesinde bulundu.


Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik

Bakan Çiçek, Kamu İhale Kanunu'nda da seçimden sonra değişiklik yapılacağını belirterek, sektörün bu değişiklik sürecine dahil olmasını istedi.
Çiçek, "Bir yanlışlık yapılınca, biz bir daha bu yanlışlık olmasın diye kanunları çıkarırken çok fazla ince eleyip sık dokuyoruz. Bu sefer değişiklik, ne sizi ne de bizi memnun ediyor. Biz hızlı iş yapmak istiyoruz. Siz de yanlış yapanları aranızdan atmıyorsunuz. Yanlış yapılmasın diye sıkı önlem getiriyoruz. Bu sefer yasa değişikliği sürecine siz de dahil olun. Uygulamayı yapan sizsiniz. Sorunları, çözümleri bilirsiniz" diye konuştu.

Çarşamba açıklanacak,


Başbakan Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta Çarşamba günü hükümetin Ankara ile ilgili projelerini açıklayacağını hatırlatan Bakan Cemil Çiçek, "Bu projeler size ekmek kapısı açacak.
Teker teker değil, birlik oİun konsorsiyum kurun, bu fırsatlardan yararlanın" çağrısında bulundu.


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de geceye katılan yap-satçı müteahhitlere birleşmeleri çağrısında bulunurken, güçlü ortaklıklar kurmaları halinde, kendilerine, mevcut ihalelerde ortaya çıkanlardan daha düşük yüzdelerle iş vereceğini söyledi. Ankara'ya geçen yıl 111 bin kişinin göç ettiğini, neredeyse Tokat kadar bir nüfusun Ankara'ya eklendiğini, ayrıca her yıl 50-60 bin yeni aracın Ankara trafiğine kayıt olduğunu anlatan Melih Gökçek, normal trafik düzeninin seyretmesi için yılda ortalama 125 kilometre yol yapılması gerektiğini, ancak kendilerinin, her yıl 95 kilometre yol yapabildiklerini anlattı.


Trafiğin rahatlatılması için, yeraltı yolları ve metro gibi yeni imkanlar üzerinde durduklarını hatırlatan Gökçek, göç ve artan nüfus nedeniyle her yıl 30-40 bin yeni konuta ihtiyaç duyulduğunu, bu yüzden Ankara'da müteahhitlerin rahat iş yaptığını belirtti.
BİM-FED Başkanı Mustafa Şahin'in "TOKİ'nin haksız rekabete neden olduğu" eleştirisine katıldığını ifade eden Gökçek, "Ancak TOKİ, Türkiye'nin konut ihtiyacının yüzde 810'unu karşılıyor, yüzde 90'ını siz yapıyorsunuz" dedi.
Gökçek, Ankara'da gelecek 4-5 yılda çok ciddi kentsel dönüşüm projesi uygulanacağını, kesinlikle gecekondu bırakılmamasını istediklerini söyledi.

www.emlaktasondakika.com
KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER