ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Ekim 2014 Çarşamba 12:25

Zorlu Holding CEO'su: İnsanlar borçlu, üç kuruş fazlasına iş değiştiriyor

Zorlu Holding CEOsu: İnsanlar borçlu, üç kuruş fazlasına iş değiştiriyor


Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Vestel’in merkezinin bulunduğu Manisa’nın Türkiye’de işsizliğin en az yaşandığı üç şehirden biri olmasına rağmen çalıştıracak işçi bulamadıklarını söyledi. Yüngül'ün bunun sebebi olarak dile getirdiği cümle oldukça dikkat çekici: “Maalesef, toplumumuzun aşağı yukarı her bireyi borçlu olduğu için üç kuruş fazlaya işi değiştiriyor.” Vestel’de ayda 2 bin kişinin değiştiğini anlatan Yüngül, genel sorun olarak gördüğü bu durumun Türkiye’nin geleceğiyle ilgili risk oluşturduğunu ifade etti.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) 16’ncı olağan toplantısına konuk olan Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, ‘Küresel Rekabette Başarının Altın Anahtarı: İnovasyon’ başlıklı konuşma yaptı. Konuşmasında Türkiye ve dünya ekonomisinin gidişatı hakkında bilgi veren Yüngül, işadamlarına yenilikçi olmalarını tavsiye etti.

Türkiye’nin son 15 yılda ‘enteresan’ şekilde büyümesine karşın işlerin eskisi gibi gitmediğini ve orta gelir tuzağına düşüldüğünü anlatan Yüngül, bundan kurtulmak gerektiğini söyledi. Türkiye’nin ‘girdaptan’ çıkması için ‘yeni bir reçeteye’ ihtiyacı olduğunu belirten Yüngül, şöyle devam etti:

“Rusya’nın bütün tarım ve gıda pazarında büyük oyuncu olma potansiyelimiz var. Bütün Ortadoğu’yu tekrardan inşa etme imkanımız var. Yaşlanan Avrupa’nın parasını çekme imkanız var. Dolayısıyla biz eğer aklımızı kullanırsak, gücümüzü de güzel kullanırsak burada bizim için hala daha potansiyel var. Bunu becerebiliyor muyuz? Maalesef birisi bir şey yaptı mı herkes ona gidiyor. Tıpkı Antalya’daki oteller gibi. Herkes otel yapıyor. Almanya’da enerjinin yüzde 90’nını 4 firma üretiyormuş. Türkiye’de 950 kişi var enerji üreten. En büyüğü yüzde 10 bile değil.”

Türkiye’nin belini zorlayacak en büyük sıkıntının cari açık olduğuna işaret eden Yüngül, bu nedenle sanayi ve eğitim politikasının yeniden yazılması gerektiğini savundu.

Polonya’nın AB’ye girdikten sonra rekabetçiliğini kaybettiğini, tesislerini bu ülkeye taşıyan Avrupalı üreticilerin hepsinin şimdi Türkiye’ye gelmeye başladığını anlatan ve Avrupa’dan bakınca Türkiye’nin ‘doğuya açılan son güvenli liman’ olarak görüldüğünü belirten Yüngül, şöyle konuştu:

“Ondan sonrasını adam riskli görüyor. Bu açıdan KOBİ şeklinde Türkiye’ye çok yatırımcının, ortak olarak geleceğini düşünüyorum. Vestel grubu olarak biz bunu çok iyi yaşıyoruz. Şuanda Manisa’ya her sene 3-4 tane KOBİ geliyor. Orası bir süper market gibi oldu. Dünyanın her tarafından beyaz eşyacı geldiğinde bütün alışverişini yapıp gidebiliyor. Yine bir stratejik hata yaptık. Şuanda Türkiye’de işsizlik oranının en düşük olduğu üç şehirden bir tanesi. İşçi bulamıyoruz. Maalesef, toplumumuzun da aşağı yukarı her bireyi borçlu olduğu için üç kuruş fazlaya işi değiştiriyor. Ama tazminatımı alırım ama şey yaparım diye. Bunu, bizim yarınlarımızla ilgili çok büyük tehdit olarak görüyorum. Çünkü her şeyi yaparım türü insanlar oluşuyor. Bize bu lazım değil. Bize kalifiye elemanlar lazım.”

İşsizliğin yüzde 10 seviyesinde seyrettiği Türkiye’de işadamlarının ortak sorununun ‘adam bulamamak’ olduğunu dile getiren Yüngül, “Çarpıcı bir rakam vereyim. Vestel’de bir ayda 2 bini kişi değişiyor. Muazzam. Çünkü adam pamuk zamanı geliyor pamuğa, mısır zamanı mısıra gidiyor. Muazzam bir sirkülasyon var ama bu emin olun Türkiye’nin genel sorunu.” dedi.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER