ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Eylül 2014 Cumartesi 13:33

Zambiya'dan Türk firmalarını çağrı

Zambiyadan Türk firmalarını çağrı

Zambiya Ankara Büyükelçisi Miriam Mulenga, ülkesinde tarım ve sanayide büyük fırsatlar olduğunu belirterek, Türk firmalarına bunları değerlendirme çağrısında bulundu.


Mulenga, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı (EBSO) ziyaret etti. Güney Afrika Fahri Konsolosu Tamer Taşkın’ın da eşlik ettiği ziyarette konuşan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’den Zambiya’nın başşehri Lusaka’ya direkt uçak seferi olmamasının, ticari ilişkilerin gelişiminde büyük bir handikap teşkil ettiğine dikkat çekti. Türkiye ile Zambiya arasında serbest ticaret anlaşmasının en kısa sürede imzalanmasını ümit ettiğini kaydeden Yorgancılar, “Bu anlaşma, ticari ilişkilere ivme kazandıracaktır. Zambiya’nın özellikle bakır işleme ve tarım sanayisindeki fırsatları dikkat çekiyor. EBSO olarak bu fırsatları İzmir ve Egeli sanayicilere aktaracağız.” dedi.

‘BAKIR İŞLEYECEK TESİSLERE İHTİYAÇ VAR’

Büyükelçi Mulenga da iki ülke arasındaki ticaret hacminin çok düşük olduğuna dikkat çekerek, “Zambiya politik ve ekonomik istikrarı, yatırımcılara arazi tahsisinde sağladığı kolaylıklar bakımından cazip bir ülke.” dedi. Zambiya’nın sekiz komşu ülkesiyle bütün Afrika pazarına ulaşım imkanı olduğunu aktaran Mulenga, “Bizim ülkemizde faaliyet gösteren bir yatırımcı sadece bizim nüfusumuza değil, üyesi olduğumuz üst kuruluşlar sebebiyle 400 milyon nüfus ve 360 milyar dolarlık bir pazara hitap ediyor. Yani Zambiya’da üretim yapıyorsanız, birçok ülkeye de mal satabilirsiniz.” diye konuştu. Bakırda şu anda dünyanın dördüncü büyük ülkesi konumunda olduklarını belirten Miriam Mulenga, özellikle bakırı işleyip nihai ürün haline getirecek firmalara ihtiyaç duyduklarını, ayrıca buğday ve mısır depolamada da sıkıntıları olduğunu, tarım ve tarım sanayisi konusunda da Türk firmalarının çok şey yapabileceğini sözlerine ekledi. Savunma sanayisinin de Zambiya’da gelişecek bir sektör olduğuna dikkat çeken Mulenga İzmir’in, bu konudaki gelişmişliğinden faydalanabileceklerini ifade etti.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER