ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Mart 2014 Pazartesi 14:06

Yurtdışı Türk yatırımları hız kesmiyor

Yurtdışı Türk yatırımları hız kesmiyor


Türk şirketleri, ABD Doları ve Euro’da artışlara rağmen yurtdışı yatırımlarını artırdı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Kadir Has Üniversitesi (KHÜ) ve Columbia Üniversitesi The Earth Institute’a bağlı Vale Columbia Center on Sustainable International Investment (VCC) ortaklığında yürütülen ‘Çok Uluslu Türk Şirketleri’ adlı araştırmanın üçüncü raporu tamamlandı.

DEİK Başkan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu ve KHÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Sedat Aybar tarafından açıklanan rapor 2010 - 2012 dönemini kapsıyor.

Rapor, finans sektörü haricinde uluslararası doğrudan yatırımları 100 milyon ABD Doları’nı aşan 29 Türk çok uluslu şirketini saptayarak, bunları yabancı varlıklarının büyüklüğüne göre sıralıyor. Bu 29 şirket ile ilgili veriler şöyle:

- Toplamda 37 milyar ABD Doları’na denk gelen yurtdışı özvarlıkları bulunuyor.
- Toplamda 23 milyar ABD Doları’na denk gelen yurtdışı satışları söz konusu.
- Toplamda 426 yurtdışı iştirakleri var.
- Toplamda 116 bin kişiyi yurtdışında istihdam ediyorlar.

2013 sonu itibari ile Türk yatırımlarında artış görülüyor. Doğrudan yurtdışı yatırımların önemli bir bölümü kısıtlı sayıda şirket tarafından yapılırken 100 milyon ABD Doları’nı aşkın yatırım yapan şirketler artıyor. İlk 10 şirket 26,4 milyar ABD Doları ile rapor toplamı olan yurtdışı yatırımların yüzde 70’ini elinde bulunduruyor. Ana grup şirketlerin yanında da son senelerde sayıları artan ikinci grup yatırımcı şirketler ortaya çıktığı görülüyor. 2011’de ortaya koyulan raporda şirket sayısı 19 iken; 2013 sonu itibari ile bu sayı 29’a çıktı. Sıralamaya yeni dahil olan şirketle şöyle:

Anadolu Grubu (Holding), Yıldırım Holding (Holding), Gübretaş (Gübre - Kimya), Kürüm Holding (Demir - Çelik), Evyap (Hızlı tüketim ürünleri), Türk Hava Yolları (Havacılık), Türk Telekom (Telekomünikasyon), Hayat Kimya (Hızlı Tüketim), Ekol Lojistik (Lojistik) ve Teklas (Otomotiv).
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER