ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Kasım 2012 Çarşamba 15:04

Yurtdışı borcu yaklaşık 130 milyar dolar


Eylül sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 129,7 milyar dolara ulaştı. Bu rakam geçen yılsonuna göre kıyaslandığında 2.5 milyar artış gösterirken bir önceki aya göre 3,1 milyar dolar arttı.

Merkez Bankası’ndan alınan verilere göre borçluya göre dağılım incelendiğinde, bir önceki yılsonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 2 milyar dolar azalırken, tahvil biçimindeki borçlanmaları 2,4 milyar dolar artış gösterdi. Bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 1 milyar dolar artarken, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarında ise 500,2 milyon dolar artış gözlendi.

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, Eylül sonu itibarıyla tahvil hariç toplam kredi borcunun yüzde 90,2’sini oluşturan özel alacaklılara olan borcun bir önceki yılsonuna göre 195,8 milyon dolar azaldığı görülüyor. Yüzde 9,8’ni oluşturan resmi alacaklılara olan borçların ise 353,7 milyon dolar artışı dikkat çekiyor.

Finansal olmayan kuruluşların, 2012 yılı Eylül sonu itibarıyla Türkiye’de yerleşik bankaların yurtdışı şube ve iştiraklerinden sağlamış oldukları kredi stoku 2011 yılsonuna göre 1,4 milyar dolar azalarak 20,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yabancı ticari bankalardan sağlamış oldukları krediler 21,4 milyon dolar artarak 38 milyar dolara ulaştı. Özel sektörün yurtdışından sağladığı 129,7 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 59,4’ü dolar yüzde 35’ Euro ve yüzde 5,5’i ise diğer döviz cinsinden oluşuyor. Merkez Bankasının verilerine göre, Eylül sonu itibarıyla toplam borcun yüzde 62,7’sini oluşturan finansal olmayan kuruluşların yurtdışından sağladığı 81,4 milyar dolar tutarındaki borcun, yüzde 59’u hizmetler sektörü, yüzde 40,2’si sınai sektörler ve yüzde 0,8’i de tarım sektörü tarafından kullanıldı.

YURTDIŞINDAN ALINAN KISA VADELİ BORÇLAR 32 MİLYAR DOLAR

Özel sektörün yurtdışından sağladığı -ticari krediler hariç-, kısa vadeli kredi borcu 31,8 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl sonuna göre bu rakam 5,2 milyar artış gösterirken bir önceki aya göre 20,7 milyon dolar artış gösterdi.

Borçluya göre dağılımında bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 2011 yılsonuna göre 2,5 milyar dolar artarken, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 2,4 milyar dolar arttı. Özel sektörün yurtdışından sağladığı toplam kredi borcu, Eylül sonu itibarıyla kalan vadeye göre, bir yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 65,7 milyar dolar tutarında olduğu görülüyor.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER