ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Aralık 2014 Pazartesi 09:15

Yurt içi piyasalar sanayi üretimi verisine odaklandı

Yurt içi piyasalar sanayi üretimi verisine odaklandı

Küresel piyasalar, geçen haftanın son işlem gününde açıklanan ABD verilerinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından genel olarak pozitif bir seyir izlerken, yükseliş eğilimindeki dolar kurundan negatif etkilenen yurt içi piyasalar bugün açıklanacak sanayi üretim verisine odaklandı.


Küresel piyasalar, geçen haftanın son işlem gününde açıklanan ABD verilerinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından genel olarak pozitif bir seyir izlerken, yükseliş eğilimindeki dolar kurundan negatif etkilenen yurt içi piyasalar bugün açıklanacak sanayi üretim verisine odaklandı.

ABD'de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam ve saatlik kazançlar verisinin beklentilerden oldukça iyi açıklanmasının ardından dolar endeksi 5 yılın en yüksek seviyesi olan 89,47'yi görürken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri de yüzde 2,25'ten yüzde 2,33'e yükseldi. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,33 yükselerek kapanış rekorunu 17.959 puana taşırken, S&P 500 endeksi de yüzde 0,17 artışla tarihi zirvesini 2.075 puana taşıdı. Analistler, yeni haftada son iki işlem gününe kadar veri gündeminin görece zayıf olduğunu, dolayısıyla iç dinamiklerin etkili olacağını belirtiyor.

Avrupa tarafında, cuma günü açıklanan ABD verilerinin ardından son iki yılın en düşük seviyesini gören avro/dolar paritesinin, tepki alımlarının şu dakikalara kadar güçlenememesi ile 1,23 seviyesinin hemen altında dengelendiği görülüyor. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,39, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,95, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,21 değer kazandı. Almanya'da bugün açıklanacak sanayi üretim verisinin takip edileceğini ifade eden analistler, Rusya ile yaşanan politik gerilimin de gündemde yerini koruduğuna dikkati çekiyor.

Asya tarafında Japonya'da açıklanan veriler beklentilerin altında kalmaya devam ederken, Çin'de dış ticaret dengesi ithalattaki daralma ile rekor düzeyde fazla verdi. Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,08 yükselişle tamamlarken, Çin'de Şanghay endeksi hızlı yükselişini devam ettirerek kapanışa yakın yüzde 3,27 artışla yaklaşık son 3,5 yılın en yükseğine çıktı.

 SANAYİ ÜRETİMİNDE YÜZDE 5 ARTIŞ BEKLENİYOR

Yurt içinde cuma günü beklentilerden çok iyi gelen ABD verilerinin ardından dolar/TL 2,26'nın üzerine çıkarken, BIST 100 endeksi yüzde 1,15 kayıpla günü 85.240 puandan tamamlamıştı. Bugün TÜİK tarafından açıklanacak sanayi üretim verilerinin piyasaların odak noktasında olacağını ifade eden analistler, küresel piyasalardaki dolar talebinin de başta tahvil-bono olmak üzere piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği beklenti anketine göre, ekonomistlerin ekim ayı arındırılmamış sanayi üretim endeksi beklentilerinin ortalaması yüzde 5 oldu. Ekonomistlerin ekim ayı için sanayi üretimi endeksi beklentileri en düşük yüzde 2,1 ile en yüksek yüzde 7 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması yüzde 3,1 artış, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması ise yüzde 1,2 düşüş yönünde hesaplandı.

Eylül ayında arındırılmamış sanayi üretim endeksinde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,11 artış görülmüştü. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 1,7 artış göstermişti.

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER