ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Ağustos 2013 Perşembe 12:56

Yılda 14 milyar dolarlık balık ithal eden Japonya iştah kabartıyor

Yılda 14 milyar dolarlık balık ithal eden Japonya iştah kabartıyor


Dünyada en çok su ürünleri yiyen toplumlardan olan Japonların balık sevgisi, Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG)’nun iştahını kabartıyor. Yıllık 14 milyar dolar su ürünleri ithal eden Japonya’ya Türkiye’nin ihracatını arttırmak isteyen STG, 21-23 Ağustos 2013 arasında düzenlenen 15. Japonya Uluslararası Su Ürünleri ve Teknolojisi Fuarı’na ilk defa katıldı. Dünyanın 13 ülkesinden 800’ün üzerinde firmanın bulunduğu fuara, Türkiye’den STG dışında Bağcı Balık A.Ş. stantla katılırken Kılıç Deniz A.Ş., Çamlı-Pınar A.Ş., Group Sagun-Kemal Balıkçılık İhracat Ltd.Şti. ve Akuvatur A.Ş. ise ziyaretçi olarak yer aldı.

Japonya’nın kişi başına yıllık ortalama 32 kg. ile dünyada birinci olduğuna dikkat çeken İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve STG Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tuncay Sagun, yıllık 14 milyar dolar karşılığı 3 milyon ton su ürünleri ithal ettiğini, bunda Türkiye’nin 55 milyon dolar seviyesindeki payını arttırmak için çaba gösterdiklerini söyledi. Dünyanın üçüncü büyük su ürünleri üreticisi olan Japonya’nın, kendi ihtiyacını karşılayamadığını belirten Sagun, “Japonya, dünya su ürünleri ithalatında yüzde 15’lik paya sahip. Deniz ürünleri, Japon tüketicilerin en önemli besin kaynağı. Japonya’da su ürünlerine olan talep, geleneksel beslenme alışkanlıkları sebebiyle oldukça yüksek seviyede. Tipik, geleneksel bir Japon sofrası taze balık, sebze ve meyvelerden oluşuyor. Japonya, ülkemizden genelde taze, soğutulmuş fileto olarak mavi yüzgeçli orkinos ithal ediyor.” dedi.

TÜRKİYE’DEN JAPONYA’YA ORKİNOS GİDİYOR

Halkının yüksek kaliteli ürün talebi ve pazarda iş yapabilme güçlükleri açısından Japonya’nın zor bir pazar özelliği taşıdığına dikkat çeken Sagun, şöyle devam etti: “Japonya, gıda ürünleri ihtiyacının büyük çoğunluğunu ithalat yoluyla karşılıyor. En yüksek ithalat değerine sahip orkinosun tüketim şekli, pişmişten ziyade saşimi (dilimlenmiş çiğ balık) veya suşi şeklindedir. Balıklar, genelde toptancı pazarları aracılığıyla temin edilmektedir. Japonya’da yaklaşık bin adet balık pazarı faaliyet gösteriyor. Orkinos dışındaki çeşitlerde de Japonya’ya yönelik ihracat stratejisinin geliştirilmesi, ihracatımızda ürün çeşitlendirmesi bakımından önem arz ediyor. Japonlar, geleneksel olarak daha çok taze balık tüketiyorlar ve kırmızı renkli balıkları tercih ediyorlar.”

Türkiye, Japonya’ya 2011 yılında 2 bin 120 ton su ürünleri ihracatı karşılığı 40 milyon 480 bin dolar döviz elde etti. Bu ihracatın yüzde 90’lık dilimini, mavi yüzgeçli orkinos ihracatı oluşturdu. 2012 yılındaki ihracat ise yüzde 37’lik artışla 55 milyon 429 bin dolara ulaştı. Bunun da 50 milyon 83 bin dolarlık büyük dilimi orkinos oldu.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER