ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Aralık 2014 Salı 14:04

Yeni yılda da gözler dövizde

Yeni yılda da gözler dövizde

Kurumsal Yatırımcı dergisinin düzenlediği "Fon Yöneticileri Üç Aylık Beklenti Anketi"ne göre, yeni yılın ilk çeyreğinde ekonomide en önemli gösterge döviz kuru olacak.


Araştırma sonuçlarına göre, yatırım araçları tercihinin başında da euro/dolar gelirken, ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımına yönelik olası kararlarının genel seyirde belirleyici olması bekleniyor.

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) üyelerinin katılımıyla, 22-25 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen anketi 25 fon yöneticisi yanıtladı.

BELİRLEYİCİ FED OLACAK

Fon yöneticileri geçen yıl olduğu gibi yeni yılda da ABD Merkez Bankası’nın (FED) atacağı adımların piyasalarda en belirleyici faktör olacağını öngördü. Anket katılımcılarının yüzde 60’ı FED’in faiz artırımına yönelik kararlarının yılın ilk çeyreğinde en önemli etken olacağını belirtti

DÖVİZDEN SONRA TAHVİL

Yatırım aracı tercihinde ilk üç değişmezken, sıralamada değişiklik gözlendi. Geçen çeyreğin üçüncü sıradaki yatırım aracı euro/dolar anket katılımcılarının yüzde 40’ının oyunu alarak, yeni yılın ilk çeyreğinde en fazla tercih edilen yatırım aracı olarak öne çıktı. Euro/doların ardından yüzde 32 oyla hisse senedi gelirken, onu yüzde 20 oyla özel sektör tahvili takip etti.

DİKKATLER DÖVİZ VE ENFLASYONDA

2014 yılının ilk iki çeyreğinde döviz kurunu, son iki çeyrekte ise enflasyonu izleyen fon yöneticileri yeni yıla girerken, dikkatlerini tekrar döviz kuruna çevirmiş görünüyor. Anket katılımcılarının yüzde 36’sı ilk çeyrekte en çok döviz kurunu takip edeceğini belirtti. Enflasyon yüzde 24 ile ikinci sırada yer aldı.

HİSSEDE ABD PİYASASI

Fon yöneticilerinin küresel hisse senedi piyasalarında beklenen performansa yönelik olarak, ABD piyasası ile ilgili olumlu beklentileri yeni yılda da devam ediyor. Anket katılımcılarının yüzde 48’i ABD tercihini belirtirken, yüzde 36’sı da gelişmekte olan piyasaların ilk çeyrekte cazip olacağını kaydetti.

ALTIN VE PETROLDE BEKLENTİ YUKARI YÖNLÜ

Yeni yılın ilk çeyreğine yönelik ankette, altın ve petrol için yükseliş bekleyenler ile değişiklik beklemeyenler birbirine yakın oranlarda sonuç verdi. Her iki emtia için de aşağı yön beklentisinde olanlar ise azınlıkta kaldı.

Katılımcıların yüzde 44’ü Altın, yüzde 48’i ise Petrol için yukarı yön tahmininde bulunurken, yatay seyir bekleyenlerin oranı Altın için yüzde 36, Petrol için yüzde 40 oldu.

TAHVİLLER VE HİSSELER

Fon yöneticileri, yeni yılın ilk çeyreğinde yatırım için Özel Sektör Tahvil Bono Fonları ve Hisse Fonları işaret etti. Anket katılımcılarının 12’si Özel Sektör Tahvil Fonları’na tercih listesinde yer verirken, 9’u Hisse Senedi Fonlarını belirtti.

Ankete katılan fon yöneticilerinin borsada iyi performans bekledikleri sektörleri sıralarken, en fazla bankacılık ve ulaşım (havayolu) sektörlerine yer verdiği gözlendi.

BANKA HİSSELERİ YİNE CAZİP

Ankette 2014 son çeyreği için az sayıda katılımcının tercih ettiği bankacılık sektörü, yeni yılın ilk çeyreğinde yeniden cazibesini kazanmış göründü.

Anket sonuçlarına göre, 14 fon yöneticisi bankacılık sektörünün, 12 katılımcı da ağırlıklı olarak havayolu olmak üzere ulaşım sektörünün ilk çeyrek için cazip göründüğünü belirtti. Savunma ve telekomünikasyon sektörleri de listelerdbelirgin yer alan diğer sektörler olarak dikkat çekti.

KAYNAK:
DHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER