Enerji Hukuku Uzmanı Avukat Yusuf Özer, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Kanunu'nun, enerji sektörüne hareketlilik sağlayıp yeni istihdam oluşturacağını söyledi.
Özer, yeni yasanın getirdiği faydalarla ilgili yaptığı açıklamada, elektrik piyasasının belirleyici kuruluşu olan Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ)’nde altı ay içinde 750 kişilik istihdam sağlanacağına dikkat çekti. Özer, daha önce sadece dağıtım lisansı alan organize sanayi bölgelerinin, bundan sonra elektrik üretimi de yapabileceğini ifade etti. Özer, yenin kanunun getirdiği yenilikleri şöyle sıraladı:
“Kanun; elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı, toptan veya perakende satışı, ithalat ve ihracatı, piyasa işletimi ile bu faaliyetlerle ilişkili tüm gerçek ve tüzel kişilerin hak ve yükümlülüklerini düzenliyor. İstisnalar hariç, piyasa faaliyetleri ile iştigal edecek tüzel kişiler, faaliyetlerine başlamadan önce her faaliyet için ve söz konusu faaliyetlerin birden fazla tesiste yürütülecek olması halinde, her tesis için ayrı lisans alacak. Lisanslar, en çok 49 yıl için verilecek. Üretim, iletim ve dağıtım lisansları için geçerli olan asgari süre 10 yıl olacak. Birden çok yapı veya müştemilatının yüzeylerinde tesis edilen aynı tür yenilenebilir enerji kaynağına dayalı üretim tesisleri, tek üretim lisansı kapsamında değerlendirilebilecek. Lisans, süresinin bitiminde kendiliğinden, lisans sahibi tüzel kişinin iflasının kesinleşmesi, lisans sahibinin talebi veya lisans verilmesine esas şartların kaybedilmesi hallerinde EPDK kararıyla sona erecek. Üretim lisansının verilmesinde ve tadilinde rekabetin geliştirilmesi amacıyla iletim ve dağıtım kısıtları ile ilgilinin sahip olduğu veya olacağı piyasa gücü de dikkate alınacak.”
ÜRETİM FAALİYETİ
Yasadaki üretim faaliyetlerinden de bahseden Enerji Hukuku Uzmanı Yusuf Özer, açıklamasına şöyle devam etti: “Üretim faaliyeti, lisansları kapsamında kamu ve özel sektör üretim şirketleri ile organize sanayi bölgesi tüzel kişiliği tarafından yürütülebilecek. Üretim şirketi, lisansı kapsamında; tedarik şirketlerine, serbest tüketicilere ve özel direkt hat tesis ettiği kişilere elektrik enerjisi veya kapasitesi satışı, organize toptan elektrik piyasalarında elektrik enerjisi veya kapasite ticareti, tedarik etmekle yükümlendiği elektrik enerjisi veya kapasiteyi teminen, bir takvim yılı için lisansına derç edilen yıllık elektrik enerjisi üretim miktarının, EPDK tarafından belirlenen oranını aşmamak kaydıyla organize toptan elektrik piyasalarından elektrik enerjisi veya kapasitesi alımı yapabilecek.
RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİ
"Rüzgar veya güneş enerjisi üretim tesisinin kurulacağı sahanın maliki tarafından başvuru yapılması durumunda, aynı saha için yapılan diğer başvurular dikkate alınmayacak. Başvurularda, tesisin kurulacağı saha üzerinde son üç yıl içinde elde edilmiş en az bir yıl süreli standardına uygun rüzgar veya güneş ölçümü bulunması zorunlu olacak. Herhangi bir gerçek kişinin ya da özel sektör tüzel kişisinin kontrol ettiği üretim şirketleri aracılığıyla sahip olacağı toplam elektrik enerjisi kurulu gücü, bir önceki yıla ait yayımlanmış Türkiye toplam elektrik enerjisi kurulu gücünün yüzde 20'sini geçemeyecek. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olarak elektrik enerjisi üretimi yapan tüzel kişiler, ürettikleri elektrik enerjisinin kaynağının yenilenebilir kaynak olduğuna dair Bakanlık'tan 'Yenilenebilir Kaynaktan Elektrik Üretim Belgesi' alabilecek.”
Yusuf Özer, ayrıca, 11-13 Nisan tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek olan 6. Uluslararası ‘Güneş Enerjisi Teknolojileri Fuarı’nın, yasanın yürürlüğe girmesiyle daha da hareketleneceğini söyledi.