ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Temmuz 2014 Cuma 12:29

Yazıcı'nın Uluslararası Kooperatifler Günü mesajı!

Yazıcının Uluslararası Kooperatifler Günü mesajı!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Uluslararası Kooperatifler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmayı başarması için kooperatif modelinden yararlanması gerektiğini belirtti.

Yazıcı, Uluslararası Kooperatifler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) tarafından düzenlenen Uluslararası Kooperatifler Günü'nün, her yıl farklı bir tema etrafında kutlandığını ifade etti.

Bu yıl ana temanın "Herkes İçin Sürdürülebilir Kalkınmayı Başarmada Kooperatif İşletmeler" olarak belirlendiğini kaydeden Yazıcı, doğal kaynakların tükenmesi, gelişen sanayi ve sosyal hizmetlere duyulan ihtiyacın artmasıyla birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir kalkınmaya hükümet programlarında önem verilmeye başlandığını belirtti.

EKONOMİK KRİZLERDEN NASIL DAHA AZ ETKİLENDİ

Sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmede anahtar rol üstlenen kooperatiflerin bir çok sektörde faaliyette bulunduğunu ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:

"Kooperatifler, yaşanan ekonomik krizlere karşı diğer sermaye şirketlerine kıyasla daha az etkilenerek güven tazelemiş, ekonomide yeni yapılanmaların önünü açarak toplumsal faydayı en üst düzeye taşımıştır. Bunun en önemli göstergesi Uluslararası Kooperatifler Birliği-ICA ile Avrupa Kooperatif ve Sosyal Girişimler Araştırma Enstitüsü'nün işbirliğinde 'Kooperatif Ekonomiyi Keşfet' sloganı ile hazırlanan 'Dünya Kooperatifçilik Raporu'dur. 56 ülkede faaliyet gösteren 2 bin 32 kooperatifi kapsayan rapora göre söz konusu kooperatiflerin toplam cirosu 2,6 milyar dolara ulaşmaktadır. Raporda dünyanın en çok ciro yapan ilk üç kooperatif ülkesi ise 662 milyar dolar ile ABD, 363 milyar dolar ile Fransa, 358 milyar dolar ile Japonya olarak sıralanmıştır.

BM'nin tahminine göre; dünya genelinde 800 binden fazla kooperatif ve 1 milyardan fazla kooperatif ortağı bulunmaktadır. Ekonominin her alanında faaliyet gösteren kooperatifler, dünya çapında 100 milyondan fazla kişiye iş imkanı sağlamaktadır. Dünya genelinde özellikle enerji, sigorta, sağlık ve eğitim gibi sektörlerde önemli faaliyetlerde bulunan kooperatifler sayesinde sadece yerel bazda değil ulusal bazda da kalkınmaya katkı sağlanmaktadır. Zira ihtiyaçlar kooperatifler aracılığı ile toplum tarafından tespit edilmekte ve rasyonel yatırımlar ile karşılanmaktadır."

DÜNYADAKİ KOOPARATİFLERİN YÜZDE KAÇI TÜRKİYE'DE

Bakan Yazıcı, Türkiye'de ise 33 ayrı türde kooperatifin 8,1 milyon vatandaşın ekonomik aktivitelere katılımını sağladığını belirterek, bu kooperatiflerin yüzde 15'inin tarım, yüzde 85'inin ise ekonominin farklı sektörlerinde faaliyet gösterdiğini ifade etti. Yazıcı, dünyadaki kooperatiflerin yüzde 10'unun Türkiye'de bulunduğuna işaret etti.

Kooperatiflere verdikleri önem doğrultusunda bir ilke imza atarak 17 Ekim 2012'de "Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı"nı uygulamaya başladıklarını hatırlatan Yazıcı, şöyle devam etti:

"Strateji ile ülkemiz kooperatifçilik vizyonu; 'Güvenilir, verimli, etkin ve sürdürülebilir ekonomik girişimler niteliğini kazanmış bir kooperatifçilik yapısına ulaşmak' olarak belirlenmiştir. Bu vizyona uygun olarak; 7 stratejik hedef ve bu hedeflerin gerçekleşmesini sağlayacak 36 eylem belirlenmiştir. Yaşanan süreçte ortaya konulan eylemler üzerinde ayrı ayrı çalışılmış ve eylem planı çerçevesinde hayata geçirilmeye başlanılmıştır. Sürdürülebilir kalkınmayı başarmak için kooperatif modelden yararlanmalıyız. Strateji ile belirlenen eylemler tamamlandıkça kooperatiflerimiz ülkemizin kalkınmasına daha güçlü katkılar sağlayacağı ortadadır.

Mevlana Celaleddin Rumi'nin "Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez aksine ışık daha da güçlenir." sözünde de vurgulandığı gibi bireysel değil toplumsal kalkınmaya önem veren kooperatifler sayesinde ulusal kalkınmaya ciddi katkılar sağlanacaktır. Bu vesile ile 8 milyon kooperatif ortağının ve kooperatif dostlarının 5 Temmuz 2014 Uluslararası Kooperatifler Günü'nü tebrik ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum."
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER