ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Aralık 2014 Perşembe 10:52

Yaş Meyve Sebze Ihracatına Ruble Darbesi

Yaş Meyve Sebze Ihracatına Ruble Darbesi

Yaş meyve sebze sektörünün en önde gelen pazarı Rusya Federasyonu’nda Ruble’nin aşırı değer kaybı yaş meyve sebze ihracatçılarını bitirme noktasına getirdi.


Yaş meyve sebze sektörünün en önde gelen pazarı Rusya Federasyonu’nda Ruble’nin aşırı değer kaybı yaş meyve sebze ihracatçılarını bitirme noktasına getirdi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaş meyve sebze sektörünün en önde gelen pazarı olan Rusya Federasyonu’nda Ruble’nin yüzde 50’ler düzeyinde değer kaybetmesi ihracatçıları bitirme noktasına getirdiğini söyledi.

İhracatçıların kendilerine gerekli destek verilmemesi halinde, 1990 yıllardan itibaren sektörün en önde gelen pazarı olan ve alternatifi olamayacak olan bir pazar olan Rusya Federasyonu pazarının tamamen biteceği yönünde endişelerini dile getirdiğine işaret eden Gürdoğan, “Pazarın özelliği gereği marketlere ortalama 2 ay vadeli satış yapan ihracatçılarımız, marketler dışında pazar piyasasına yaptıkları satışların da açık hesap seklinde 3 aya varan vadelerle yapılması, gelinen noktada 3-4 ay öncesinde 33 dolar seviyesinde olan Ruble/Dolar paritesinin 60 dolarlara ulaşması karşısında ihracatçılarımızın ayakta kalma şansı kalmamıştır” dedi.

Rusya’nın en önemli gelir kaynakları arasında yer alan petrol fiyatlarındaki düşüşün 2015 yılında da devam edecek olması ve bu durum karşısında da rezervleri sürekli eriyen Rusya’nın bu durum karşısında Ruble/dolar paritesinin 70-80 Dolarlar seviyesine yükselteceği yönündeki söylemlerin ekonomistler tarafından açıkça belirtildiğine vurgu yapan Gürdoğan, şunları söyledi:

“Bu durum karşısında ihracatçımızın gerekli destek verilmediği takdirde pazarı tamamen kaybedeceği endişesi taşımaktadır. Rus piyasasında ABD doları bulunamaması nedeniyle ihracatçımızın piyasadaki alacağını ruble dışında tahsil etme imkanı bulunmamaktadır. Sektörün en önde gelen pazarı olan Rusya piyasasında yaşanacak büyük çaplı Pazar kayıplarının üretici nezdinde de büyük olumsuzluklara sebebiyet verecek olması nedeniyle yaş meyve sebze ihracatçılarımızın bir an önce finansman yönünden desteklenmesini zorunlu kılmaktadır. Sektörün Rusya’nın alternatifi olacak yeni bir Pazar bulma imkanı olmadığı gibi, piyasada yüklü miktarda alacağı olan ihracatçılarımız, Pazar da yaşanan bu olumsuzluklar nedeniyle alacaklarını tahsil edememe riski ile karşı karşıyadır.”

Yaklaşık 20 yıllık bir sürede elde edilen bu pazardaki kazanımların heba olmaması açısından ihracatçılara gerekli desteğin verilmesini isteyen Gürdoğan, “Verilecek desteklerin nakit olarak ödenmesi, risk sigortası sistemi şeklinde bir mekanizma telafi edilerek ihracatçımızın uğradığı kayıpların bu sistemden karşılanması, ihracat iadelerinin artırılması ihracatçılarımız tarafından talep edilmektedir. Bunun yanında, Rusya piyasasındaki belirsizlikler nedeniyle ülkemizdeki finans kesiminin forward ve opsiyon işlemlerini yapmadığı ihracatçımızın en azından ileriki aşamalarda yaşanabilecek daha büyük risklere karşı korunmak amacıyla finans kurumlarına yaptığı hedging işlemi başvurularına olumlu cevap alamaması sektörün içinde bulunduğu durumu açıkça ortaya koymaktadır. Hatta birçok bankanın dahi ruble alımını durdurması karşısında ihracatçımızın yaşadığı mağduriyeti daha da üst noktalara taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

(İHA)

KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER