ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Haziran 2013 Pazartesi 11:48

Vatandaş çeyrek altına hücum etti

Vatandaş çeyrek altına hücum etti

Altın fiyatları düştü, hediyelik altın satışı 5’e katlandı.


2 yıl öncesinde 185 liraya satılan hediyelik altınların bugün itibariyle 135-140 TL arasında satılıyor! Fiyatlar dibi görünce vatandaş varını yoğunu altına yatırdı. Düğünlerin de etkisiyle Kapalıçarşı bayram yaptı. Son 6 ayda satılan altının miktarı 3.5 milyar lirayı buldu.

Türk vatandaşı için altın yine güvenli liman oldu. Yılbaşından bu yana yüzde 15'in üzerinde düşüş yaşayan altın fiyatları, alım için fırsat yarattı. Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarının dünya piyasalarını sarsması sonrası, son yılların en düşük fiyatına gerileyerek 1.300 doların altını gören altın içeride de vatandaşın ilgisini çekmeye devam ediyor. Yaz aylarıyla birlikte düğün mevsiminin gelmesinin de etkisiyle, altın alımı artarken yılbaşından bu yana piyasaya sürülen miktar 39 tonu buldu.

Altın fiyatlarının yüzde 20 oranında gerilemesi hediyelik altına olan talebi patlattı. 180 liradan 138 liraya gerileyen hediyelik altın fiyatları, hem düğün sahiplerinin, hem de davetlilerin yüzünü güldürdü.

Sarraf Yusuf Erbaş, altın fiyatlarının 8-9 ay öncesine göre yüzde 20 oranında düşmesinin altın satışlarını patlattığını söyledi. Fiyatların düşmesinin ardından artan talebe cevap vermekte zorlandıklarını belirten Erbaş, düğün sezonunun da açılmasıyla satışların hafta sonlarında 5’e katlandığını söyledi.

ÇEYREK ALTINA HÜCUM

Darphane'nin piyasaya sunduğu 39 ton altının tamamı el değiştirirken, harcanan para da 3.5 milyar liraya yaklaştı. Dolardaki oynaklık, Borsa'nın güven vermemesi, küçük yatırımcıyı da altına yöneltti. Vatandaşlar ellerindeki birikimlerle altın alırken, tekrar yükseleceği umudunu taşıyor. 170 liralara kadar çıkan çeyrek altın, 130'lu rakamlara gerilerken, en çok ilgiyi gören altın türü oldu.

Uzmanlar FED'in sıkılaştırma politikasına geçiş sinyali vermesinin ardından profesyonel yatırımcıların altında satışa geçtiğini, bu yüzden düşüşün devam edebileceğini belirtiyor. Kapalıçarşı uzmanları ise altındaki gerilemenin dolar fiyatlarına bağlı değişebileceğini kaydetti.

3 ALTINDAN BİRİ SON 2 YILDA ERİDİ

Altının 2011 yılının Ağustos ayında bin 813,5 dolarla zirveye çıkan ons fiyatı, geçen hafta bin 283 dolarlara kadar geriledi. Böylece son 2 yılda 3 altından biri erimiş oldu.

Tarih boyunca "güvenilir liman" olarak gösterilen altın, son dönemde büyük değer kaybı yaşıyor. 

AA muhabirinin Uluslararası Altın Konseyinin Mayıs 2013 verilerinden yaptığı derlemeye göre, 2008 yılından itibaren yükselme trendine giren altın fiyatları, 2009 yılının ekim ayından bin dolar bandını aştı. Yükselmeye devam eden altın fiyatları 2010 yılının sonunda bin 400 doların üzerine çıktı, 2011 yılının Ağustos ayında ise bin 813,5 dolarla zirveyi gördü.

Ancak fiyatlar o dönemden bu yana aşağı yönlü bir seyir izledi ve geçen hafta bin 283 dolarlara kadar geriledi. Böylece 2011 yılı fiyatlarıyla karşılaştırıldığında 2 yılda adeta 3 altından biri erimiş oldu.  

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER