ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Eylül 2013 Perşembe 19:46

Uzun menzilli füze ihalesini kazanan ülke belli oldu

Uzun menzilli füze ihalesini kazanan ülke belli oldu

Uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi projesi ihalesi sonuçlandı. İhaleyi Çin kazandı.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı sona erdi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığındaki toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Toplantıya, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ve diğer yetkililer katıldı.

İhale kapsamında füze ve sistemlerinin, Çinli CPMIEC kuruluşu ile Türkiye'de ortak üretilmesi amacıyla sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığının 15 adet yeni nesil temel eğitim uçağı ihtiyacının karşılanması amacıyla TUSAŞ ile HÜRKUŞ uçaklarının seri üretimi için sözleşme görüşmelerine başlanacak.

Uzun menzilli füze ihalesinde ABD'nin Patriot sistemi, Rus S300-S400 füzeleri, Çin'in FD-2000 füzesi ve İtalyan-Fransız ortaklığıyla geliştirilen Samp-T sistemi yarışıyordu.

FÜZELERİN ÖZELLİKLERİ

Çin'in dikine fırlatma kabiliyetli uzun menzilli hava savunma füzesi FD-2000 füze sistemi ise ikili ve altılı bataryalar halinde konuşlandırılıyor.

Füze, 20 bin metre irtifa ve 100 kilometre menzile sahip.

TSK envanterinde halen uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi ise bulunmuyor.

Türkiye, halen kısa menzilli hava savunma ihtiyacını Rapier ve kaideye monteli Stinger füze bataryalarıyla, orta menzilli hava savunma ihtiyacını ise modernize edilmiş I-Hawk füze sistemleri ile karşılıyor.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER