Geçen yıl 45 bin dekar olan üretim sahası bu yıl 60 bin dekara ulaşarak, yüzde 25 arttı. Geçen yıl 18 bin ton olan rekoltenin ise 23 bin tona ulaşması bekleniyor. Pamuk üretiminin parasal karşılığının 56 milyon lira olacağı tahmin ediliyor.
Türkiye'nin yıllık pamuk ihtiyacı 1,2 milyon ton. 2014'te bunun 600 bin tonunun üretimle karşılanması bekleniyor. Bu rakam ihtiyacın yarısını karşılıyor, geri kalan kısım ithal ediliyor. Türkiye, pamuk ithalatçısı ülkeler arasında Çin'in ardından ikinci sırada. Cari açıkla mücadele eden Türkiye'de pamuk ithalatına harcanan para ise 2 milyar dolar. Türkiye'nin pamuk üretiminin yarıdan fazlasını Güneydoğu Anadolu Bölgesi karşılıyor.
KALİTELİ PAMUK ANTALYA'DA ÜRETİLİYOR
Antalya'nın üretimdeki payı yüzde 3. Üretimdeki düşük payına karşın ince iplik yapımı için gerekli olan uzun lifli, yani en kaliteli pamuk Antalya'da üretiliyor. 1988-1989 yıllarında 412 bin dekar arazide pamuk üretimi yapılan Antalya'da çeşitli nedenlerden dolayı üretim sahalarında ciddi daralma yaşandı. Bu durumun başlıca nedeni, girdi maliyeti sürekli artan çiftçinin dünya pamuk piyasalarıyla baş edememesi neticesinde üretimi bırakması oldu.
Ardından Antalya'da turizmin gelişmesi, hızlı şehirleşmeyle birlikte tarım alanlarının yok olmaya başlaması, toprakların miras yoluyla bölünmesi diğer nedenler olarak sıralandı. Ancak son yıllarda Antalya'daki pamuk üretim alanlarında yeniden artış yaşanıyor. Bunda pamuk yerine ikame edilen ürünlerden verim alınamaması ile pamuğa verilen desteğin artırılmasının yanı sıra, üreticinin elindeki pamuğun tümünü satın alan Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (ANTBİRLİK) hasat öncesi desteği ile uyguladığı fiyat politikası geliyor.
PAMUĞA BU YIL NE KADAR DESTEK VERİLECEK?
Antalya'da geçen yıl 45 bin dekar olan üretim alanının bu sene 60 bin dekar ulaşmasını beklediklerini ifade eden ANTBİRLİK Genel Müdür Atila Diniz, "Pamuğa kilogram başına desteklemede yüzde 10 artış var. Bu sene 55 kuruş destek verilecek. Geçen yıl rekolte 18 bin tondu bu sene 23 bin ton bekliyoruz." dedi.
Aktif olarak 3 bin ortağı olan ANTBİRLİK'in çiftçinin mazot, ilaç, gübre, çapa parası gibi üretimle ilgili tüm girdilerini karşıladığını anlatan Diniz, hasat sonrası ise hesaplaştıklarını söyledi.