ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Haziran 2014 Çarşamba 13:01

Üreticiler, ihalelerde yerli firmalara destek istiyor

Üreticiler, ihalelerde yerli firmalara destek istiyor

Ege Tıbbi Malzemeciler Derneği Başkanı Nihat Recai Arslan, devlet ihalelerinde yerli firmalara destek sağlanması istediklerini belirterek, “Bizim birinci önceliğimiz, yabancı firmalara karşı ayakta kalmamız, yaşamamız.” dedi.


Ege Tıbbi Malzemeciler Derneği Başkanı Nihat Recai Arslan, devlet ihalelerinde yerli firmalara destek sağlanması istediklerini belirterek, “Bizim birinci önceliğimiz, yabancı firmalara karşı ayakta kalmamız, yaşamamız.” dedi.

Arslan ve yönetim kurulu üyeleri, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Arslan, Antalya'dan Afyonkarahisar'a kadar geniş bir bölgede faaliyet gösteren 100 civarında üyeleri olduğunu, bunların yüzde 30’unun üretici olduğunu söyledi. Üretici üyelerinin bazılarının patent sahibi, ar-ge ödülü almış, birçok ülkeye ihracat yapan firmalar olduğunu vurgulayarak, “Bu kadar başarılı üyelerimiz olmasına karşın en önemli sorunumuz ve birinci önceliğimiz, firmalarımızın yaşaması.” diye konuştu.

Tıbbi malzeme sektöründe en büyük alıcının, yüzde 90 oranla devlet olduğunu kaydeden Dernek Başkanı Arslan, “İzmir’de Kuzey ve Güney Hastaneler birliklerinde devlet ihaleleri toplu olarak yapılıyor ve yabancı firmalar da giriyor. Bizim sermaye yapımız, personel yapımız, üretim gücümüzle 35-40 milyon dolarlık ihalelerde bu yabancı firmalarla mücadele edebilmemizin imkanı yok. Devlet ihalelerine giren yerli firmalara yüzde 15 avantaj kuralı var ama bu da uygulanmıyor. Bunun uygulanmasını istiyoruz. Üretim yapan, patent sahibi yerli firmalar desteklenmeli. Bunun için İzmir ve Ankara’da ihalelerle ilgili kamu kurumlarının yöneticileriyle biraraya gelmek, bunu Kamu Hastaneleri Birliği yöneticilerine aktarmak istiyoruz.” dedi.

Bu konuda İZTO’dan destek istediklerini, ayrıca 16-19 Ekim 2014 arasında İzmir’de Medexpo Medikal Ürünler, Sağlık Ekipmanları, Hastane&Laboratuvar Donanımları Fuarı düzenleyeceklerini duyurdu.

‘YABANCI FİRMALARA EZİLMEK İSTEMİYORLAR’

İZTO Başkanı Demirtaş ise İzmir’in vizyonunda sağlığın çok önemli bir yeri bulunduğunu, tıbbi malzeme üreticilerinin de bunun bir parçası olduğunu söyledi.

Yerli tıbbi malzeme üreticilerine her türlü desteği vereceklerini kaydeden Demirtaş, “Sayın Arslan’ın belirttiği gibi ilk tıbbi malzeme üreticileri meslek komitesi odamızda kuruldu. Her zaman sektöre destek verdik, bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Yerli üretim yapan firmalar desteklenmeli, ithalat azaltılmalı. Burada firmalarımızın talepleri çok önemli. Para pul istemiyorlar, maddi destek istemiyorlar. Sadece devletin açtığı ihalelerde, yabancı firmalara ezilmek istemiyorlar. Bu konuda biz de her türlü girişimi yapıp destek vereceğiz. Sektörün gelişimi için kümelenme çalışmaları yapılmalı. İTOB Organize Sanayi Bölgesi’nde bu yapılabilir. İTOB’da teknoparkımız İzmir Bilimpark da olacak, ondan da yararlanabilir sektör. Biz her türlü sorunun çözümü ve İzmir’de tıbbi malzeme sektörünün gelişimi için çalışıp destek vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER