Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, tohumculuk teknolojilerini hızlandırmanın insanlığın gelecekteki gıda ile ilgili sıkıntılarını gidermek açısından çok önemli rol oynayacağını bildirdi.
Uluslararası Tohum Test Birliği (ISTA) tarafından düzenlenen 30. Uluslararası Tohumculuk Kongresi Antalya'da başladı.
Kongrenin açılışında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, gıdanın insan hayatındaki önemine işaret ederek, bugün dünyada 1 milyar insanın aç, 1,2 milyar insanın yetersiz beslendiğini, 1,5 milyar insanın ise aşırı beslenmeden dolayı sıkıntı çektiğini söyledi.
Giderek artan dünya nüfusunu besleyecek yeterli gıdanın temin edilmesi gerektiğine işaret eden Mirmahmutoğulları, tohumculuğun gıda temininde olmazsa olmaz esas unsur olduğunu bildirdi.
Mirmahmutoğulları, "Yalnızca tohum üretmek değil, dünyadaki biyo çeşitliliği korumak, tohumculuk teknolojilerini hızlandırmak da insanlığın gelecekteki gıda ile ilgili sıkıntılarını gidermek açısından çok önemli rol oynayacaktır" diye konuştu.
Üretim yapmak kadar tedarik zincirinin de önemli olduğuna işaret eden Mirmahmutoğulları, 2010-2011 hasat döneminde yeterli stok bulunmasına rağmen, kuraklık nedeniyle Rusya'nın ihracatı yasaklamasının bazı spekülatörler tarafından ciddi bir kriz olarak gösterildiğini ve buğday, arpa, mısır gibi ürünlerin fiyatlarının yüzde 100'ü aşkın oranda arttırıldığını söyledi. Mirmahmutoğulları, "Demek ki yalnızca üretim yapmak yetmiyor, tedarik zincirini iyi oluşturduğunuz zaman, üretimin ne kadar olduğunu bildiğiniz zaman spekülatörler fiyatlarla oynayamaz" dedi.
Kongrede konuşan ISTA Başkanı Joel Lechappe de merkezi İsviçre'deki, 1924 yılında kurulan ISTA'nın ekonomik ve politik olarak bağımsız, tarafsız, objektif ve hükümetlerarası bir kuruluş olduğunu söyledi.
ISTA'nın 17 komitesi bulunduğunu kaydeden Lechappe, bu komitelerin karışım ve numune alma, çiçek tohum testleri, ağaç ve canlı tohum testleri, tohum çimlenme, nem, isimlendirme, tohum sağlığı, istitastik ve GDO gibi konularda çalışmalar yaptığını ifade etti.
Lechappe, bir hafta sürecek kongrede katılımcı ülkelerin tohum bilimi ve teknolojilerinde ortaya çıkan yeni bilgi ve tecrübeleri paylaşma imkanı bulacaklarını kaydetti.