ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Kasım 2014 Çarşamba 09:04

"Ülke bazlı krizlerin olabilceği endişesi var"

"Ülke bazlı krizlerin olabilceği endişesi var"

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, global krizden ziyade ülke bazı krizlerin olabileceği endişelerinin bulunduğunu söyledi.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, global krizden ziyade ülke bazı krizlerin olabileceği endişelerinin bulunduğunu söyledi.

Yorgancılar, düzenlediği basın toplantısında "Dünya ve Türkiye Ekonomisine Makro Bakış" konularını değerlendirdi. Küresel ekonomide gelişen piyasaların FED'in alacağı kararlara bağlı gelişim göstereceğini belirten Yorgancılar, FED'in faiz artış kararını 2015 yılı ortasına kadar ertelemesinin piyasaları rahatlattığını ifade etti.

Yorgancılar, "Genel olarak bakıldığında dünyada çok büyük bir kriz beklenmiyor. Global krizden ziyade ülke bazı krizlerin olabileceği endişeleri var. Bu da ülkelerin yönetimsel hatalarından ortaya çıkabilecek bir durum. Bugünkü senaryoya göre konuşuyorum. Yarın farklı bir şeyler ortaya çıkabilir, ama ülke bazlı bazı sıkıntılar ortaya çıkabilir" dedi.

Yorgancılar, üretim yapmayan ülkelerin krize girme ihtimallerinin çok yüksek olduğunu, gelişmekte olan ülkelerin birinde çıkabilecek bir olumsuz durumun diğer gelişmekte olan ülkeleri de etkileyeceğine işaret etti.

TÜRKIYE'NİN BÜYÜME GRAFİĞİ "KALP GRAFİĞİ"NE BENZİYOR

Yorgancılar, 2015 yılında Türkiye'nin önünde güvenlik, ekonomi ve siyesi istikrar ile yabancı yatırımcı risklerinin bulunduğunu söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı "Orta Vadeli Program"daki stratejilerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine işaret eden Ender Yorgancılar, ekonomik büyümedeki dalgalanmaya dikkati çekerek, "Türkiye'nin ekonomik büyüme grafiği kalp grafiği gibi bir yukarı bir aşagı iniyor. Büyümedeki grafiğin kalp grafiği gibi olması gelecek açısından riskler taşıyor. İşsizliği ortadan kaldırabilmek için ekonominin her yıl mutlaka ortalama yüzde 4,5 büyümesi önem taşıyor" diye konuştu.

İmalat sanayi verilerine bakıldığında Türkiye'nin yap-satçılıktan al-satcılığa döndüğünün görüldüğünü söyleyen Yorgancılar, üretimin teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin küresel dış ticaret içinde ihracat payı azalırken, ithalat payının arttığını belirten Yorgancılar, dünya ticaretinden Türkiye'nin aldığı payın yüzde 2,2 olduğunu ifade etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın 3 bölgede fabrika binalarını TOKİ'nin yapacağını açıklaması önerisini 4 yıl önce kendisinin dile getirdiğini belirten Yorgancılar, düzenlemeyle sanayicinin fabrika binası ve arsasına harcayacağı parayı işletme sermayesi olarak kullanacak olmasının önem taşıdığını kaydetti.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER