ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Şubat 2017 Cuma 18:36

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan İTB'ye "ULAK" desteği

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından İTBye "ULAK" desteği

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan: "Yerli ve milli baz istasyonu ULAK'ı tarım sektöründe kullanmak istediğinizi söylediniz. Elbette, başımız üstüne, çok memnun kalırız. ULAK Baz istasyonları ile 4.5G hızında iletişim hızı sağlayacağız. Ayrıca bakanlığımızdan istediğiniz işbirliğini de yapacağız"


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İzmir Ticaret Borsası üyelerinin yerli ve milli baz istasyonu ULAK ile ürün rekolte belirleme çalışmalarında yerli uyduları kullanabileceğini, bu konuda üreticilere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

İzmir Ticaret Borsası'ndaki (İTB) "İzmir Ticaret Borsası'nın Akıllı Tarım ve Elektronik Ticaret Uygulamaları ile Tarımda Bilgi Toplumuna Geçiş Vizyonu ve Çalışmaları" toplantısına katılan Arslan, İTB girişinde Kafkas Halk Dansları ekibi tarafından karşılandı.

İTB Tarihi Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Ahmet Arslan, İzmir'in çeşitli ekonomik dinamiklerinin bulunduğunu, tarımdaki potansiyelinin ise görünenden daha fazla olduğunu belirterek, "Bunun için de günümüz teknolojisini de tarımda kullanmak çok önemli. Artık akıllı robotlar. nesnelerin interneti, bulut teknolojileri gibi alanların Tarım'a da entegre edilmesi ve Sanayi 4.0'a adım atmak oldukça önemli. Sektörde İTB, bunun farkında ve teknolojiyi bir çok noktada kullanıp Tarım 4.0'a kısa sürede geçecektir." diye konuştu.

Arslan, tarımın ekonomiler için stratejik bir sektör olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin bölgesindeki ülkelere göre tarım olanaklarının daha fazla olduğunu, 3 binden fazla endemik bitki türüne sahip bir coğrafyada bulunduğunu, tarımda doğru adımlar atıldığı takdirde Türk tarım sektörünün küresel piyasada rekabetçi bir sektör olarak öne çıkacağını kaydetti.

- Tarıma ULAK desteği

"Akıllı Tarım" ve "Hassas Tarım" gibi kavramların da kısa sürede insan hayatına gireceğini aktaran Bakan Arslan, "Türk tarımının dış ticarette atılıma geçirecek teknolojik yatırımlara her zaman gereken desteği vermeye hazırız. Çünkü günümüz e-ticaret devri. Yerli ve milli baz istasyonu ULAK'ı tarım sektöründe kullanmak istediğinizi söylediniz. Elbette, başımız üstüne, çok memnun kalırız. ULAK Baz istasyonları ile 4.5G hızında iletişim hızı sağlayacağız. Ayrıca bakanlığımızdan istediğiniz işbirliğini de yapacağız. Haberleşme şapkamızda üzerimize düşeni yapmaya hazırız." ifadelerini kullandı.

İTB Genel Sekreteri Erçin Güdücü, sektörün akıllı cihazlar, robotlar, sensörler ve bilgisayarlar üzerinden üretim aşamalarının takip edildiği Tarım 4.0'ın yakalanmak zorunda olduğuna işaret ederek, pamukta 2000 yılından beri yüzde 3-4 hata payıyla uydu üzerinden rekolte tahmini yaptıklarını belirtti.

Uydu üzerinde yapılan rekolte tahminleri konusunda bakanlığın hizmetlerinden yararlanmak istediklerini dile getiren Güdücü, "Fırlatılan yeni Türk uydusundan uygun fiyatla yararlanıp üzüm, zeytin ve zeytinyağ gibi alanlarda rekolte belirleme çalışmalarımızda kullanmak istiyoruz." dedi.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER