ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Haziran 2014 Cumartesi 17:09

Üçüncü havalimanının temeli bugün atılıyor

Üçüncü havalimanının temeli bugün atılıyor

İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının temeli, bugün Başbakan Erdoğan'ın katılacağı törenle atılacak.


Yap-İşlet-Devret modeliyle ihalesi gerçekleştirilen üçüncü havalimanı tamamlandığında yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. İnşaatında kullanılacak demir çelik miktarının 350 bin tona, alüminyum malzemenin 10 bin tona, camın ise 415 bin metrekareye ulaşması beklenen proje, 4 etapta tamamlanacak.

Yeni havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden oluşacak. Yapım maliyetinin 10 milyar 247 milyon Euro olması öngörülen havalimanının 2018 sonunda tamamlanması hedefleniyor.

"ALMANYA'YI FRANKFURT, TÜRKİYE'Yİ 3'ÜNCÜ HAVALİMANI UÇURACAK"

Başbakan Başdanışmanı Binali Yıldırım, üçüncü havalimanı projesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Almanya'yı Frankfurt havalimanı kalkındırdı, bu havalimanı da Türkiye'yi uçuracak. Bir çukur verdik, 100 milyar TL aldık, üzerine de 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanını bonus olarak alacağız" dedi. Yıldırım, üçüncü havalimanının, Ortadoğu, Uzakdoğu, Orta Asya ve Atlantik ötesi uçuşların transit geçiş merkezi haline getirileceğini söyledi.

"SÜPER LİGE ÇIKARACAK"

Binali Yıldırım, üçüncü havalimanına yönelik eleştirilere yönelik ise şöyle konuştu: Türkiye'nin geleceğinin projesidir. Türkiye'yi süper lige çıkaracak bir projedir. Türkiye havacılıkta merkez olacak. 2003 yılında transit yolcu sayısı İstanbul Havalimanı'nda 1 milyonun altındaydı. Şu anda 15 milyonu aşıyor. Avrupa'da ABD'de havacılık yerinde sayıyor. ABD'de yüzde 1 küçülme var, Avrupa'da 0.5 büyüyor. Türkiye'deki geçen yılki büyüme yüzde 15,5. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER