ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Kasım 2014 Pazar 07:59

Türkiye’ninvihracatı yüzde 20,6 azaldı

Türkiyeninvihracatı yüzde 20,6 azaldı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ekim ayı ihracat rakamlarını Kırklareli'nde açıkladı.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ekim ayı ihracat rakamlarını Kırklareli'nde açıkladı. TİM verilerine göre Ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artışla 12 milyar 598 milyon dolar oldu. Böylelikle tarihin en yüksek Ekim ayı mal ihracatı gerçekleştirilmiş oldu.

Genelde artış yaşanırken Rusya’ya yönelik ihracatta ise ciddi düşüş görüldü. Türkiye’den Rusya’ya Ekim ayında yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,6 azalarak 493 milyon dolara düştü. 2013 Ekim ayında Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı 621,8 milyon dolardı. Rusya bu rakamla Türkiye’den ihracat yapılan ülkeler sıralamasında 6. oldu.

Rusya’da yaşanan ekonomik daralmanın yanı sıra, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeni ile Türkiye’ye doğan fırsatın yeterince değerlendirilememesi ihracat rakamlarının düşmesinde etkili oldu.

İlk 10 ay için Türkiye’den Rusya’ya yapılan ihracat rakamı toplamı 5 milyar dolarda kaldı. Geçen yıl Türkiye’den Rusya’ya yapılan ihracat yıllık bazda 7,096 milyar dolara ulaşmış, ilk 10 ay için de rakam 5,9 milyar doları bulmuştu.

Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımını durduran Rusya’ya yönelik gıda artışı da beklenen ivmeyi henüz yakalayamadı.

Yaş meyve ve sebzede geçen yılın ilk 10 ayında Rusya’ya 530 milyon dolarlık ihracat yapan Türkiye, bu yılın aynı döneminde 550 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirebildi. Su ürünlerinde rakam 24 milyon dolardan 55 milyon dolara çıkarken, kuru meyvede 34 milyon dolardan 25 milyon dolara, zeytin yağında 2,4 milyon dolardan 1,5 milyon dolara, fındıkta da 36,6 milyon dolardan 33,6 milyon dolara geriledi.

Türkiye’nin Rusya’dan ithalatı ise Ekim ayında 1 milyar 71 milyon dolar olarak gerçekleşti. Rusya ithalatta birinci sırayı Çin’e kaptırdı. Rusya geçen yıl Türkiye’ye 25 milyar dolarlık mal satmış, 6,9 milyar dolarlık da mal almıştı. Türkiye’nin Rusya ile toplam ticareti 31,9 milyar dolar olurken, açık da 18 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER