ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Haziran 2014 Cumartesi 19:45

Türkiye'nin atılım yapması için

Türkiyenin atılım yapması için

Türk Standart Enstitüsü (TSE) tarafından düzenlenen "1. Ulusal Test ve Muayene Çalıştayı" sona erdi.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, Sanayi Genel Müdürü İbrahim Kılıçaslan, TSE Başkanı Hulusi Şentürk ve 14 sektörden 400'ün üzerinde firma ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla TSE'nin Gebze Kalite Kampüsü'nde düzenlenen çalıştayda yurt dışından alınan test ve muayene hizmetlerinin Türkiye'de gerçekleştirilebilmesi için izlenmesi gereken politikalar masaya yatırıldı.

Network oluşturulacak

Çalıştayın ardından AA muhabirine değerlendirmede bulunan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, test ve muayene sektöründe Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen çalıştayda birçok ortak çözümün ortaya konulduğunu söyledi. İlk olarak firmaların yurt dışında yaptırmak zorunda kaldıkları test ve deneylerin listelerinin ortaya çıktığını dile getiren Şentürk, "Yine bazı kurumlarımızın bazı testleri yapabildiği ama yaptıklarının kamuoyunda bilinmediği anlaşıldı. Bununla ilgili de 'network' oluşturulması kararı alındı. Türkiye'deki tüm akredite laboratuvarların hizmet kalitelerini içeren laboratuvarlarla beraber böyle bir 'network'ün Türkiye'de oluşturulması çalışmaları başlayacak" şeklinde konuştu.

Şentürk, bunun dışında özellikle kamu kaynakları kullanılarak laboratuvar yatırımlarının desteklenmesinde "duplikasyona" yol açmama politikasının benimsendiğini anlatarak, "Özellikle bizden beklenen yatırım maliyeti çok yüksek olan ve şuan için özel sektörün karşılaması mümkün görünmeyen yatırımların Türk Standardları Enstitüsü tarafından yapılması. Biz zaten 2 yıldır bu yatırımları yapıyorduk. Çalıştayda da böyle bir kararın alınması haklılığımızı ortaya koydu. Başta otomotiv test merkezi ve güç laboratuvarı olmak üzere inşallah Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yüksek yatırım maliyeti olan test ve deneyleri TSE en kısa zamanda hizmete sokacaktır" ifadesini kullandı.

TSE faaliyetleri ihracat artışı  için önemli

Türkiye'nin 2023 vizyonu hedeflerini gerçekleştirebilmesi ve şu an yavaşlama seyrinde olan gelişmeyi tekrar arttırabilmesi için alınması gereken birçok önlem bulunduğuna dikkati çeken Şentürk, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türk ihracatçısının uluslararası pazarlara rahat erişebilmesi için TSE'nin küresel alanda ciddi belgelendirme ve gözetim faaliyetlerine girmesi gerekiyor ki ihracatçımızın ürünlerinin o ülkelere rahat girmesini sağlayabilelim. Zaten bununla ilgili de 7-8 ülkeyle anlaşma yaptık ve devam ediyor bu anlaşmalarımız. Eğer bunu gerçekleştirebilir ve hedef pazarlarda TSE tarafından verilecek belgenin kabulünü sağlayabilirsek ihracatçımıza önemli katkı sağlamış oluruz. Sanayinin ve özellikli Ar-Ge faaliyetlerinin geliştirilebilmesi için de Türkiye'nin bu alanlardaki testleri kendisi yapabilir hale gelmesi lazım çünkü Ar-Ge faaliyetleri zaten pahalıdır. Bir de siz bu insanları yüksek maliyetli testlere tabi tutarsanız bu takdirde Türkiye gerekli atılımları yapamaz."
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER