ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Mart 2018 Salı 14:27

Türkiye'nin 2018 bal hedefi 105 bin ton

Türkiyenin 2018 bal hedefi 105 bin ton

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Şahin: ''2018 yılında 105 bin ton bal hedefliyoruz. Geçen sene bal ithal etmedik aksine ihraç ettik. Çam balını ihraca devam ediyoruz''


Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Türkiye'nin 2018 yılında 105 bin ton bal üretmeyi hedeflediğini bildirdi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl balda koydukları hedefi tutturduklarını, bu yıl ise hedefi bir ölçüde büyüttüklerini belirtti.

2017'de bal üretiminde konulan hedefte sapma meydana geldiğini ifade eden Şahin, bunun iklim sebeplerinden kaynaklandığını dile getirdi.

''2018'de bal üretimindeki hedefimiz büyük" diyen Şahin, ''2018 yılında 105 bin ton bal hedefliyoruz. Geçen sene bal ithal etmedik aksine ihraç ettik. Çam balını ihraca devam ediyoruz.'' dedi.

Geçen yıl hava şartları nedeniyle yüksek yaylalardan bal üretiminin düştüğünü aktaran Şahin, ''Ama o açığı çam balıyla kapattık. Çam balındaki üretim, hedeflerin üzerinde oldu. Bazı bölgelerimizde yağmur ve kar olmamasından dolayı bal üretimi düşmüştü. Bunun için iklim değişikliklerine karşı da önlemler alınması lazım." diye konuştu.

Şahin, şöyle devam etti:

"Bunun yanında geçen sene bal ithal etmedik aksine ihraç ettik. Çam balının ihracı devam ediyor. Bal üretiminde büyük hedefler koyabilmemiz için her şeyden önce bizim kırsaldaki şartların daha da iyileştirilmesi gerekiyor. Türkiye'nin son 10 yılda arı sayısı yüzde 60-70 arasında arttı. Ancak bu ne yazık ki üretime yansımadı. Kilometrekareye düşen arı kovanı sayısına baktığımızda dünyada en fazla arı kovanı düşen yer Türkiye. Kilometre kareye 8-9 kovan düşüyor. Türkiye, Avrupa'dan bal konusunda önde. Bitki alanları genişlerse verim daha fazla artacaktır."

- "Çam balına kimlik çalışma projesi bakanlıkta"

Şahin, çam balının Türkiye'de üretiminin epeyce fazla olduğunu vurgulayarak, "Çam balına kimlik kazandırma projesi bitti. Bu çok geniş bir proje oldu. Proje şu anda bakanlıkta ve sonuçları tartışılacak. 2018 yılında çam balına kimliğini kazandıracağız." ifadelerini kullandı.

Ayçiçeği, pamuk, geven, narenciye ve kestane balına da kimlik kazandırma çalışmalarının devam ettiğini aktaran Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"5 çeşit bal için kimlik kazandırma projesi başladı. 22 tane birliğimiz, bu 5 çeşit bal üzerinde çalışıyor. 38 araştırmacımız, 5 üniversitemiz ve 3 araştırma enstitümüz de araştırma yapıyor. Üzerinde çalışma yapılan ballar çok önemli. Bu balların kimliklendirilmesi lazım. Biz dünyaya balı satarken, 'işte bakın benim balımın özelliği şudur dememiz' lazım. Bunun yanında, bu projeden sonra bu balların biz insan sağlığına katkılarını da çalışıyoruz. Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi bu konuda çalışıyor.''

Ziya Şahin, üretilen balın laboratuvarda incelenmesinin hızlanması ve bal çeşitlerinin kimlik altına alınması gerektiğini sözlerini ekledi. ​
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER