ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Mart 2014 Çarşamba 06:06

Türkiye tam 100 milyar $'dan oldu

Türkiye tam 100 milyar $dan oldu

KİT Komisyonu Başkanı Kinay, 17 Aralık operasyonunun Halkbank'ın katılım bankacılığı çalışmalarının askıya alınmasına neden olduğunu belirterek, "İlk etapta 100 milyar dolarlık İslami fon gelecekti" dedi.


Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu (KİT) Başkanı ve AK Parti Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, 17 Aralık operasyonundan önce Halkbank'ın katılım bankası kurmak için son hazırlıklarını tamamladığına dikkat çekerek, "İlk etapta 100 milyar dolarlık İslami fon Halkbank öncülüğünde Türkiye'ye gelecekti.

Haber7'nin haberine göre; Operasyon olmasaydı bu aylarda konuyla ilgili yasal düzenleme de tamamlanacaktı" dedi. Kinay, operasyonun bu işi sekteye uğrattığını ve seçim sonrasına bıraktığını söyledi.

AYKIRILIK BULUNMADI

Komisyon olarak operasyonun olduğu günden bu yana bankayla ilgili her türlü iddiayı incelediklerini, rapor hazırlattıklarını belirten Kinay, şöyle konuştu:

"Halkbank'a hiçbir savcı tarafından yapılan en ufak bir suç duyurusu ve suçlama yok. MASAK'ın da kara parayla ilgili ne bir tespit ne suç duyurusu var. Kendilerine gelen ihbar dahi yok. BDDK murakıplarının incelemelerinde ne uluslararası ne de Türkiye'deki mevzuata aykırı işlem bulunamadı. Sayıştay ve SPK hatta iç denetim de aykırılık bulamadı." CHP'nin dile getirdiği "10 milyar euroluk KDV iadesi" konusunun da gerçek olmadığını anlatan Kinay, "3 yılda banka 22 milyar dolarlık altın işlemi yapmış. Bundan 1 milyon 300 bin dolar vergi iadesi alınmış" dedi.

FRANSIZLAR İRAN İÇİN SIRAYA GİRMİŞTİ

Halkbank'ın İran'da tek şubesi olan Pamukbank'ı devraldığı dönemden sonra o konuda altyapı oluşturduğunu belirten Kinay, "Fransız firmaları 'Bizim bankalarımız operasyonu sizin gibi başarılı yönetemiyorlar, sizinle çalışalım' diyerek kuyruğa giriyorlardı. İran ile iş yapan hangi ülke varsa ilişkilerini Halkbank'la yürütmek istiyordu" dedi.

1'E 14 GETİRDİ

Bankanın usülsüz bir kredi vermesi durumunda bundan tüm yönetim ve genel müdür yardımcılarının da sorumlu olacağını, ancak o kişilere ilişkin bir suç duyurusu olmadığını söyleyen Kinay, kuruluşunda Hazine'nin 1.2 milyar TL koyduğu Halkbank'ın son 10 yılda müsteşarlığa 15 milyar TL aktardığını kaydetti.

MEVZUATA UYGUN HAREKET EDİLDİ

Halkbank da dün açıklama yaparak, bankanın finansal hizmet verilen tüm dış ticaret işlemlerinde ulusal ve uluslararası mevzuat hükümlerine uygun hareket edildiğini bildirdi.

Açıklamada, "87 milyar euro olarak ifade edilen ve usulsüz olarak aracılık edildiği iddia edilen İran ticaret hacmi gerçeği yansıtmıyor. 'Halkbank kredilerinin battığı" yönündeki haberler doğru değil. Adı geçen firmadan hiçbir zaman 137 milyon lira alacak olmadı" denildi. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER