ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Mayıs 2013 Cumartesi 01:48

Türkiye ile Japonya arasında dev nükleer anlaşması!

Türkiye ile Japonya arasında dev nükleer anlaşması!

Başbakan Erdoğan, 20. Türk-Japon İş Konseyi Toplantısı'na katılmak üzere Türkiye'ye gelen Japonya Başbakanı Şinzo ile ortak basın toplantısı düzenledi.


Türkiye ile Japonya arasında 2. Nükleer Santral için anlaşma imzalandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya ile yapılan nükleer santral anlaşması sonrasında yaptığı açıklamada, “22 milyar dolarlık bir yatırımdır bu yatırım. Bu yatırımın Türkiye’ye gelmiş olması çok önemli bir adım olacaktır” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile Marriott Otel’de imzalanan Türkiye ile Japonya arasında Stratejik İşbirliği Anlaşması’nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, nükleer santral anlaşmasına yönelik açıklamalarda bulundu. Çok önemli bir adım atıldığını söyleyen Başbakan Erdoğan, “Az önce bir stratejik ilişkiler anlaşmasını imzaladık. Bununla birlikte hükümetler arasında nükleer enerji santralinin kurulmasına yönelik adımı attık. Bu adımın atılması önemliydi. Mersin Akkuyu’da Rusya Federasyonu ile yürüyen bir nükleer enerji santrali sürecimiz var. Şuanda da diğer bir adımı, Türkiye Japonya arısında bu adımı atmış bulunuyoruz. Bu çok daha farklı bir heyecanı doğuracak. Bu iki nükleer enerji santrali ile birlikte bir başka adımı atıyoruz. O da 3. nükleer santral için artık Türk mühendislik tecrübesinin, deneyiminin, aynı zamanda ekonomik girişiminin de adımı olacak 3. nükleer enerji adımını da atmış olacağız” diye konuştu.

“22 MİLYAR DOLARLIK BİR YATIRIM”

Milyonda bir de olsa kaza payının olabileceğinin düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan, “Fukuşima olayından sonra biz bu adımı atarken bize çok olumsuz yaklaşımlarda bulunanlar oldu, ‘Japon teknolojisi şöyledir, böyledir’ oldu. İFADELERİNİ KULLANDI.

MERSİN'DE DE RUSLAR İLE ANLAŞILMIŞTI

Başbakan Erdoğan, "Bütün bunlara rağmen o dönemde Rusya ile bu adımı attık. Bize olumsuz yaklaşanlara karşı biz bu adımı attık. Uçak düşebilir diye uçağa binmeyecek miyiz, araç trafik kazası yapabilir diye araca binmeyecek miyiz dedik. Nükleer enerjide de en ileri derecede teknolojik imkanlar kullanılır, bu yatırım buna göre yapılır. Milyonda bir de olsa kaza payının olabileceğini düşünmek zorundayız, bizim yaklaşımımız buydu. İnsanın emrinde olabilecek, enerjideki çeşitliliği artırma konusunda buna ihtiyacımız olduğuna göre, kalkınan bir ülke olduğumuz bir dönemde, enerji kullanımı ne kadar artarsa medeni oluşunuzun bir ifadesidir. Bunu teyit etmek için bu adımı atıyoruz dedik ve Ruslarla bu anlaşmayı yaptık. Şimdide bizzat Japonya’nın kendisi ile bu anlaşmayı yapıyoruz. Temenni ederim ki, kısa bir süre içinde Sayın Başbakan ile özellikle görüştüm, süreyi 10 yıl olarak değil, daha kısa bir süreye çekmek suretiyle daha kısa sürede bunu bitirelim dedik. 22 milyar dolarlık bir yatırımdır bu yatırım. Bu yatırımın Türkiye’ye gelmiş olması çok önemli bir adım olacaktır. Fukuşima’da ölenler hepimizin yüreklerini dağlamıştır ama bunlar olabilecek olaylardır. Ama hayat devam ediyor. Daha ileri teknoloji ile bu noktada daha başarılı adımlar atılıyor” şeklinde konuştu.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER