Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye bu siyasi ve ekonomik krizler karşısında cazibe merkezi olmaya devam ettiğini söyledi. Mersin’in Tarsus İlçesi’ne bağlı Yenice Beldesi’nde Çukurova Havalimanı’nın temel atma törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise 27 Mayıs ihtilalının yıldönümüne dikkat çekti. 27 Mayıs’ın millete yapılmış her türlü kötülüğün, alçakça komplonun, haysiyetsizce çeteleşmenin ve ülkedeki kötülüklerin esas sebebi olduğunu ifade eden Çelik, “27 Mayıs’tan bugüne kadar milletin iradesini çalmak izin ve engel koymak için her türlü komplo kuruldu. Milletin iradesini çalamadıkları zaman, başbakanın canını aldılar. Merhum Menderes’i şehit ettiler. Ama bu aziz millet hiçbir şekilde demokrasi kalkınma, adalet ve özgürlük yürüyüşünden vazgeçmedi. Kendisi için çalışan kadrolara, sivil siyasete, demokrasiye büyük bir onur ve sadakatle güç vermeye devam etti.”dedi.
10 yıldır millet iradesi etrafında bir yürüyüşün yapıldığına işaret eden Çelik, “Ne değişmiştir? Milletin zenginliği aynıdır, ülke aynı imkânlara sahiptir. Geçmişte başarılamayan, mucize addedilen şeyler, 10 yıl evvel siyasi ve ekonomik krizlerin içinde debelenen bir ülkeden bir ülkeden bugün nasıl olmuşta bir cazibe merkezine dönüşmüştür. Aynı imkanlar varken, milletin iradesini gasp edenler, çeşitli çeteler, cuntalar ve askeri darbelerle ortaya çıkanlar ülkeyi fakirleştirdi, siyasi ve ekonomik krizlere soktu. Bugün sizin verdiğiniz bu destek sayesinde; demokrasi ve sivil siyaset, hakkaniyet ve adalet etrafında kenetlenmeniz dolayısıyla Türkiye her bakımdan bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Avrupa’da büyük bir ekonomik kriz var. Güney’de Arap devrimi ülkelerinde önemli siyasi krizler söz konusu. Ama Türkiye bu siyasi ve ekonomik krizler karşısında cazibe merkezi olmaya devam ediyor.”diye konuştu.
Ülkedeki bir tek havalimanı ihalesinin Orta Avrupa ve dünyadaki pek çok ülkenin gayri safi milli hasılasından çok daha büyük rakamlarla sonuçlandığını aktaran Çelik, “Bu yürüyüşünüzü devam ettirdiğiniz müddetçe sizlere hizmet etmek boynumuzun borcudur. Şu anda 3 bin yıllık bir toprağın üzerinde oturuyoruz. İliklerimizin titremesi lazım. Taşköprü 2 bin yaşındadır. Ama bugün Çukurova’dan Mostar Köprüsü’nde, Bilge Kağan Anıtı’na, Somali’deki kardeşlerimize; dünyanın her yerindeki kardeşlerimize uzanıyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki; milletimizin iradesi sadece Çukurova’nın zenginleşmesi değil. Bütün bir medeniyet havzamızın büyümesi anlamına gelecektir. Artık Türkiye’de geçmişin siyasi ve ekonomik krizleri geride kalmıştır. Millet her türlü darbe ve cunta faaliyetini elleriyle bir kenara itmiştir. Ülkemiz ekonomik bakımdan dünyanın en büyük cazibe merkezi haline gelmiştir.” şeklinde konuştu.
KAZANLI TURİZM ALANI OLMADAN BU HAVALİMANI FAZLA İŞLEMEZ
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Afyon Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun yanı sıra Adana ve Mersin’den çok sayıda kurum temsilcisinin katıldığı programda Koçoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı M. Şükrü Koçoğlu ise konuşmalarının işi erken bitirmekle olacağını kaydetti. Koçoğlu, “Bizim işimizle konuşmamız lazım. Bu havalimanı Kazanlı’daki turizm alanı ve yatak kapasitesiyle çok yakından ilintili. Dolayısı ile oradaki otellerin bir an önce devreye girmesi; varsa o arkadaşlarımızın sıkıntılarının giderilmesi ve yatırımlara başlanması icap ediyor. Aksi takdirde o turizm olmadan bu havalimanı fazla işlemez; burası olmadan orası çalışmaz. Birbirine yumurta, tavuk gibi bağlı bir konu.”dedi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal ise Çukurova’da bölgesel bir havalimanına ihtiyaç duyulduğunu ve doğrultuda çalışmalara başlandığını söyledi.
TÜRKİYE’NİN EN KAPSAMLI YAP–İŞLET–DEVRET PROJESİ
Türkiye’nin en önemli ihracat kapısı olmaya aday ve Mersin, Adana, Osmaniye ile çevresinin yatırım, üretim, turizm üssü olmasına imkan sağlaması beklenen Çukurova Havalimanı, aynı zamanda Türkiye’nin en kapsamlı ‘yap–işlet–devret’ projesi olacak. İnşaatında 4 bin kişi, işletmesinde ise bin 250 kişi çalışacak. Yılda yaklaşık 315 bin uçağın iniş kalkış yapabileceği havalimanı, Tarsus, Mersin ve Adana ile Çukurova Bölgesi’ne hizmet vermek amacıyla konvansiyonel boyutlarda yapılacak. 26 Ocak 2012’de uygulama sözleşmesi imzalanan havalimanı, 3500 x60 metre pist, 3500x45 metre acil durum pisti, 1000x200 metre apron, 10 bin metrekare kargo terminalinden oluşuyor.