ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Nisan 2013 Çarşamba 13:29

Türk kelimesi yasak mı değil mi?

Türk kelimesi yasak mı değil mi?

Bakan Yazıcı, Türk, Milli gibi unvanların kaldırıldığı iddialarına açıklık getirdi.


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ticari işletmelerin ve ticaret şirketlerinin unvanlarında ‘Türk’, 'Türkiye’, ‘Cumhuriyet’ ve ‘Milli’ ibarelerinin kullanmasının yasaklandığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Konuyla ilgili olarak medyada yer alan haberler üzerine açıklama yapan Bakan Yazıcı, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 46. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, ‘Türk’, ‘Türkiye’, ‘Cumhuriyet’ ve ‘Milli’ ibarelerinin bir ticaret unvanına ancak Bakanlar Kurulu kararıyla konulabildiğine dikkat çekti. Yine Kanun'un 51. maddesinin üçüncü fıkrasında, 46. maddeyi ihlal edenlerin üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılacağının hükme bağlandığına işaret eden Yazıcı, şu bilgileri verdi:

“6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun un 46. maddesi, mülga 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 48. maddesinden içerik olarak aynen alınmıştır. Mülga 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunun 48. maddesinin üçüncü fıkrası da ‘Türk, Türkiye, Cumhuriyet ve Milli kelimeleri bir ticaret unvanına ancak İcra Vekilleri Heyeti kararıyla konabilir.’ şeklindedir ve bu düzenlemeye uymadan söz konusu kelimeleri ticaret unvanlarında kullananlar hakkında adli para cezası veya hapis cezası öngörülmüştür. Bu doğrultuda, 'Türk', ‘Türkiye’, ‘Cumhuriyet’ ve ‘Milli’ kelimelerinin yalın, sade ve eksiz olarak ticaret unvanında kullanılabilmesi bu yönde alınmış bir Bakanlar Kurulu kararına bağlı bulunmaktadır. Görüleceği üzere, bu düzenlemeye aykırı davranışlar her iki kanun tarafından yasaklanmıştır ve 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu uygulamada herhangi bir farklılık öngörmemektedir.”

İZİNSİZ KOYANLAR UYARILIYOR

Yazıcı, Bakanlığının gözetim ve denetiminde görev yürüten Ticaret Sicil Müdürlükleri’nin; 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 46. maddesinin üçüncü fıkrasında sayılan ‘Türk’, ‘Türkiye’, ‘Cumhuriyet’ ve ‘Milli’ ibarelerinin ticaret unvanlarında kullanılması bakımından Bakanlar Kurulu’nun kararı gerekliliğine dikkat çekmek ve 6102 sayılı Kanunun anlayış olarak mülga 6762 sayılı Kanun'dan uzaklaşmadığına vurgu yapmak adına, görev alanlarındaki ticaret sicili kayıtlarının tetkik edilmesi sonucunda Bakanlar Kurulu izni olmaksızın ticaret unvanında ‘Türk’, ‘Türkiye’, ‘Cumhuriyet’ ve ‘Millî’ ibarelerini kullanan şirketlerin tespit edilmesi halinde, bu şirketlerin unvanlarını kanuna uygun hale getirmeleri gerektiğinin ilgililere tebliğ edildiğini ifade etti.

UYGUN HALE GETİRMEYENLER MÜEYYİDE UYGULANIYOR

Ticaret sicil müdürlüklerince yapılan tebliğde, belirtilen süre içerisinde unvanını kanuna uygun hale getirmeyen şirketler hakkında Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenen müeyyidelerin uygulanacağı uyarısında bulunulduğunu aktaran Yazıcı, şu ifadeleri kullandı:

“Bu doğrultuda, ‘Türk’, ‘Türkiye’, ‘Cumhuriyet’ ve ‘Milli’ ibarelerini ticaret unvanında Bakanlar Kurulu izni alarak kullanan ticari işletmeler ve ticaret şirketlerinin yeni bir Bakanlar Kurulu izni almaları söz konusu değildir. Ancak, bu ibareleri unvanlarında Bakanlar Kararı olmadan kullananlar ise söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı ile verilecek izinle bu ibareleri unvanlarında kullanmaya devam edebileceklerdir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 46. maddesinin son fıkrasında düzenlenen Bakanlar Kurulunun izni ile ticaret unvanına eklenebilecek kelimeler yalın ve eksiz olarak ‘Türk’, ‘Türkiye’, ‘Cumhuriyet’ ve ‘Milli’ kelimeleri ile sınırlandırılmıştır. Bu itibarla, söz konusu ibarelerin ‘cantürk’, ‘türkhan’ gibi birleşik kelimeler içerisinde yer verilmek suretiyle ticaret unvanlarında kullanılmasında bir engel bulunmamaktadır.”
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER