ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Nisan 2013 Cumartesi 01:51

"Türk hükümeti yumuşak inişte çok başarılı oldu"


Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya bölgesinden sorumlu Başkan Yardımcısı Philippe Houerou, Türkiye'nin kriz sonrasını çok iyi yönettiğini ve "çok iyi iş çıkardığını" söyledi.

"Yükselen Avrupa ve Orta Asya Bölgesinin Ekonomik Görünümü" konulu basın toplantısı düzenleyen Houerou, Avrupa ve Orta Asya'nın krizden en kötü etkilenen yerler olduğunu belirterek, bölgedeki toparlanmanın ortalama düzeyde bulunduğunu ama diğer ülkelerle karşılaştırıldığında en zayıf toparlanmanın yaşandığı bölge olmayı sürdürdüğünü kaydetti.

Gruplara veya ülkelere göre bakıldığında ise farklılıklar görüldüğünü ifade eden Houerou, sunumunda Türkiye ile diğer ülkeleri karşılaştırdı. Bölgesinde Türkiye'nin iyi seyrine vurgu yapan Houerou, Türkiye'nin krizden sonra kendisini çok iyi ve güçlü toparladığını bildirdi.
    
"Türk hükümeti yumuşak inişte çok başarılı oldu"
    
Houerou, büyümede 2010 ve 2011 yılındaki güçlü artışın ardından geçen yıl azalma olması ve bu yıl tekrar yükselişe geçilmesini "kavisli V" diye tanımlayarak, şöyle konuştu:

"Bunun bir kısmı kısa vadeli kredilerle finanse edildi ve bu, cari hesabın çok genişlemesini tetikledi. Dolayısıyla kısa vadeli kredilerle beslendiğinde ve cari bütçe açığını artırdığında yüzde 9 büyümeye devam edemezsiniz. Geçen yıl veya iki yıl önce, (bu durum karşısında) sert inişin olabileceğini konuşuyorduk, çünkü bu sürdürülebilir (bir büyüme) değil ama Türk hükümeti, yumuşak inişte çok başarılı oldu.

Bazı gözlemciler sert inişin olabileceğini ve bunun çöküş olabileceğini söylüyordu. Ama bu olmadı, ihtiyatlı mali politikaların kombinasyonu gerçekleşti, bütçe açığının nasıl azaldığını görüyorsunuz. Yumuşak bir iniş oldu."

Houerou, Türkiye'nin şu anda gayet idare edilebilir bir bütçe açığının bulunduğunu söyledi.
    
"Türkiye gayet iyi büyüyor"
    
Houerou, Türkiye'nin şu anki yüzde 4 büyüme oranını bölgesi ile karşılaştırdırıldığında ve özellikle ihracatının büyük bölümünü oluşturan Ortadoğu ve Avro Bölgesi gibi komşularındaki sorunlara bakıldığında gayet iyi olduğunu vurguladı.

Houerou, "Tüm bunları bir araya getirdiğinizde, sert inişten kaçınmak hayli zordu. Türkiye'nin çok iyi bir iş çıkardığına inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye'de reformların da devam ettiğine işaret eden Houerou, eski on yıllardan gelen ticari kodları tamamen değiştirmek gibi bazı çok zor konuların gerçekleşmesinin ise zaman alacağını kaydetti.

Houerou, Türkiye'de işsizlik oranlarının düşürülmesinde de gelişme olduğunu bildirdi.

Houerou, "Özetle Türkiye, kriz sonrasını çok iyi yönetti ve özellikle de 2010 ve 2011 yılında gördüğümüz bir tür kredi bolluğunda yumuşak inişi çok iyi idare etti" diye konuştu.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER