ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Haziran 2014 Pazar 15:56

Tüketiciler en çok bankaları şikayet etti

Tüketiciler en çok bankaları şikayet etti

Sakarya'da tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurularda ciddi artış yaşanıyor.


Tüketiciler en çok bankaların aldığı kart aidatı, sigorta ücreti ve dosya masrafı konularını hakem heyetlerine taşıdı. Geçen yıl bankalarla ilgili Sakarya genelinde toplam 5 bin 532 şikâyette bulunulurken bu yılın ilk 4 ayında bu oran 7 bin 195'e ulaştı.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Kanunda tüketicinin lehine ve aleyhine durumlar mevcut. Tüketicilerin bankalardan çektiği kredilerden kesilen dosya masrafı, hesap işletim ücreti, kredi kartı aidatı gibi kesintiler yeni kanunla birlikte Gümrük Ticaret Bakanlığı'nın önerisi ve BDDK’nın onayı ile yasal hale geliyor. Ancak burada Bakanlığın görüşü makul düzeyde miktar deniliyor.

Yeni kanunla bankalar aidatsız kredi kartı seçeneğini de sunmak zorunda. 28 Mayıs tarihinden itibaren çekilen krediler için yapılan sigorta, tamamiyle tüketiciye bırakılıyor. Sigorta tüketici talep ederse yapılacak. Tüketici, sigortayı isterse kredi çektiği bankaya isterse başka sigorta şirketine yaptırabilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan bilinçli tüketici ödülü alan Sakaryalı Erdoğan Erdoğan, tüketicilerden haklarını arama konusunda çekinmemeleri tavsiyesinde bulundu.

Sakarya'da geçen sene 5 bin 532 kişinin bankaların aldığı haksız ücretleri geri almak için başvuru yaptığını ifade eden Erdoğan, bu yılın ilk 4 ayında bu rakamın 7 bin 195 kişiye ulaştığını kaydetti.

Erdoğan, "Bu başvuru sayıları gösteriyor ki tüketicilerde bu konularda bir uyanış var. Bankalar dava açanları yeni kanunun yürürlüğe girmesinden sonra tekrar arayarak tekrar sözleşme yapmak için bankaya davet ediyorlar. Burada 28 Mayıs’tan önce kredi çekenler kesinlikle yeniden sözleşme yapmak için bankaya gitmesinler, yeni sözleşme yaparsalar paraları geri alamayabilirler.Yeni kanunla birlikte Tüketici Hakem Heyetlerine uyuşmazlık başvuru miktarı bin 272. 19 TL’den yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 3 bin liraya çıkarıldı." diye konuştu.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER