ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Kasım 2014 Cuma 15:59

Tarihi öneme sahip 5 madde

Tarihi öneme sahip 5 madde

Rusya'da resmi temaslarda bulunan Nihat Zeybekçi, Rusya ile yapılacak remi ticaret için tarihi önemi olan 5 maddelik bir anlaşma imzalanacağını belirtti.


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 1 Aralık'ta Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin önündeki engellerin kaldırılması adına "tarihi öneme" sahip beş maddelik anlaşma imzalanacağını belirtti.

Zeybekci, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Rusya'nın başkenti Moskova'da Rusya Ekonomi Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev'le görüştü. Görüşmenin ardından basın mensuplarına bilgi veren Zeybekci, "Geldiğimiz nokta son derece sevindirici. Pazartesi günü Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) Zirvesi'nde iki ülke liderleri huzurunda Rusya ile serbest ticaretin artık resmi olarak görüşüldüğü ve bana göre tarihi öneme sahip 5 maddelik bir anlaşma imzalayacağız" dedi.

Zeybekci, "Belirli alanlarda tercihli ve serbest ticaret, iki ülke arasındaki ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için takvim oluşturulması, iki ülke arasındaki ticaret, bankacılık ve yatırım finansmanının yanı sıra aynı zamanda milli para birimlerinin kullanılması yönünde önemli bir anlaşma" ifadelerini kullandı.

Zeybekci, üzerinde anlaşılan hususların takip edilmesi amacıyla iki ülke bakanlarının belli aralıklarla bir araya gelmesi ve teknik heyetlerin en az ayda bir toplanmasının kararlaştırıldığını anlattı. İstanbul'da, eylül ayında Türk ve Rus dış ticaretinin ve yatırımların önündeki bütün engelleri bu yılsonuna kadar kaldırmak veya bunları belli bir takvime bağlamak yönünde bir karar alındığını anımsatan Zeybekci, iki ülke arasında 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşırken, teknik sorunları ortadan kaldırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

"Birbirine komşu iki büyük ekonomi ve dinamonun önünde hiçbir engel olmamalı"

Zeybekci, Rusya'nın Avrasya Gümrük Birliği'ne, Türkiye'nin de AB Gümrük Birliği'ne tabi olduğunu hatırlattı. Bu iki noktayı koruyarak mümkün olan en serbest ticarete doğru gitmeyi amaçladıklarının altını çizen Zeybekci, "Birbirine komşu iki büyük ekonomi ve dinamonun önünde birbirine yaklaşması için hiçbir engel olmamalı. Rusya'nın sahip olmadığı hemen her şeye Türkiye sahip, Türkiye'nin sahip olmadığı hemen her şeye de Rusya. Bunları bir araya getirip çarpan etkisiyle karşılıklı olarak iki ülke menfaatlerini en üst düzeye çıkartmalıyız" diye konuştu.

İki ülke ticaretinde milli para birimlerinin kullanılması

Zeybekci, Türkiye ve Rusya arasındaki ticarette iki ülkenin milli para birimlerini kullanmak istediklerini de vurguladı. Görüşmelerde milli para birimleri üzerinden ticaret yapılması konusunda hemfikir olduklarını aktaran Zeybekci, "Önceden sözlü bir mutabakat vardı, şimdi bunu yazılı bir metne dönüştürüyoruz. Türkiye ve Rusya, merkez bankalarına talimat verecek ve onlar da çalışmalara başlayacak" ifadelerini kullandı.



- "(Tır kotaları) Amacımız kota belirlemek değil, tamamen serbestleştirmek"



Zeybekci, Türkiye ve Rusya'nın karşılıklı olarak birbirine verdiği sertifikalara ve garantilere itibar göstermesinin son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, Türkiye ve Rusya arasındaki tır kotasının kaldırılmasıyla alakalı bir soruya şu cevabı verdi:

"Şimdiki görüşmenin içinde ana başlığımız, taşımanın önündeki tüm kotaları karşılıklı olarak kaldırmak. Onun için 8 Aralık'ta tekrar bir araya geleceğiz. Bu anlaşmanın şöyle bir özelliği var; bunun kaldırılacağını beyan ediyoruz. 8 Aralık'ta iki ülke bakanlıkları ve teknik kurum ve kuruluşlar İstanbul'da bu işe nokta koymak için bir araya gelecek. 40 bin bizim için gerekli değil, biz işimizi 20 bin civarındaki bir kotayla çözebiliyoruz. Ancak buradaki amacımız kota belirlemek değil, tamamen serbestleştirmek."

Zeybekci, sabah saatlerinde Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği binasında Türk iş adamları ile de görüştü. Rusya'da faaliyet gösteren Türk iş adamlarının sunumlarını dinleyen Zeybekci, daha sonra iş adamlarının sorularını da yanıtladı.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER