ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Ağustos 2014 Pazartesi 13:05

Tanesi 1 liraya yaklaştı

Tanesi 1 liraya yaklaştı

Limonun hasadına 15-20 gün kala pazarda fiyatı tavan yaptı. Bir ay öncesine kadar filesi bir TL’ye alınan limon, şimdilerde tanesi neredeyse bu fiyata satılmaya başlandı.


Vatandaşlar kadar pazarcılar da bu durum karşısında şaşkın. Bir hafta önce kasasını 40 TL’ye aldıkları limonu şimdi 120 TL’ye alabildiklerini belirten pazarcılar, fiyatın bu denli yükselmesinin herkesi zorladığını kaydetti. Esnaf, 20 gün içinde limon hasadının başlamasıyla fiyatların normale dönmesini bekliyor. Pazar tezgahlarında "8 adet limon 10 TL" yazılı etiketler dikkat çekiyor.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, limon fiyatlarındaki artışın yüzde 150 seviyelerin çıktığını söyledi. Bunun geçici bir durum olduğunu belirten Çalı, fiyatların 20 gün içinde düşebileceğini dile getirdi.

Çalı, şöyle konuştu: “Limon fiyatlarının artışında iki temel faktör var. Birincisi ilk hasatta sezon sonuna yaklaşıldı. Bu nedenle stoklarda pek fazla limon kalmadı. Yeni sezon hasadı ise 15-20 gün içinde başlayacak. Hasadın başlamasıyla fiyatlar eski yerine gelecektir. Bir diğer faktör ise depolama yerlerindeki sorunlardır. Depolama alanlarının iyi olmaması nedeniyle limonlarda çürüme, zayi olma durumları oldu. Bu da limon stoklarının azalmasına neden oldu. Dolayısıyla fiyatlara yansıdı. Görüştüğüm bir çok ihracatçı şirketimiz, limon temininde güçlük yaşadıklarını dile getirdiler. Bu arada, limon fiyatlarının aşırı artmasında,Arjantin’de limon ağaçlarında yaşanan sorun sebebiyle limon alan ülkelerin Türkiye’ye yönelmesi de gösteriliyor."

 

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER