ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Aralık 2014 Perşembe 16:52

Süt ürünleri üretimi attı

Süt ürünleri üretimi attı

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 arttı.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), süt ve süt ürünleri üretimi istatistikleri açıklandı. Buna göre; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,4 artış, inek peyniri üretimi yüzde 0,5 azalış, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 2,2 artış gösterdi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, 2014 yılı Ekim ayında yoğurt üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,1 azalış, ayran üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 0,4 artış gösterdi.

Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 2014 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,3 azalış, inek peyniri üretimi yüzde 10,3 artış, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 26,7 azalış gösterdi.

Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; yoğurt üretimi 2014 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 azalış, ayran üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,8 artış gösterdi. Ekim ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,5, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi.

 

KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER