ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Aralık 2014 Salı 11:45

Somut ve iddialı adımlar

Somut ve iddialı adımlar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin, G20 dönem başkanı olarak devam eden çalışmaları daha da ileriye taşıyacaklarını belirtti.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin, G20 dönem başkanı olarak devam eden çalışmaları daha da ileriye taşıyarak yeni bir üslup geliştireceğini belirterek, "Somut ve iddialı yatırım stratejileriyle üye ülkelerin yatırım açıklarını kapatmak için çalışmalar ortaya koyacağız" ifadesini kullandı.

Davutoğlu'nun, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı dolayısıyla yayımladığı mesaj, G20'nin internet sitesinde yer aldı.

Başbakan Davutoğlu, zorlukların çözümünün küresel eylemlerde yattığını, G20'nin son yıllardaki yükselişinin bu anlayışın açık göstergesi olduğunu ifade etti.

Dünyanın en önemli ekonomilerinin, 2008-2009 yıllarındaki büyük durgunluk sonrasında zorluklara karşı daha bütüncül, daha uyumlu ve etkin bir yaklaşım geliştirdiğini vurgulayan Davutoğlu, G20'nin bu zor zamanlarda küresel krizlere karşı çözüm platformu olma yeteneğini gösterdiğini kaydetti. Davutoğlu, büyük durgunluğun ilk etkilerinin sınırlandırıldığına ancak büyümenin yavaş seyrettiğine, bölgeler arasında farklı hızlarda kaydedildiğine ve istenilen iş hacmini oluşturamadığına işaret etti.

Son dönemde tüm dünyada ekonomilerin potansiyelinin düştüğünü ve eşitsizliklerin arttığını belirten Davutoğlu, G20'nin kriz sonrası dönemde hala çok önemli ve gerekli olduğuna dikkati çekti.

Başbakan Davutoğlu, G20'nin küresel ekonomik ve finansal konuların ele alındığı temel platform olduğunu belirterek, "Küresel ekonomiyi ve uluslararası finansal sistemi etkileyen tüm hususlar, G20 gündeminde yansımasını bulmalıdır. Bu anlayışla biz, bir yandan mevcut G20 gündemini ilerletirken, diğer yandan da G20'yi dünyanın geri kalanı, özellikle de düşük gelirli gelişmekte olan ekonomiler için daha anlamlı hale getirmenin yollarını arayacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Kapsayıcı ve sağlam büyüme için ortak eylem

G20 üyelerinin, birçok alanda kapsamlı politika çerçeveleri tasarladığını, güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi sağlamak için önemli taahhütler ortaya koyduklarını vurgulayan Davutoğlu, şimdi eyleme geçme zamanı olduğunu ifade etti. Davutoğlu, şunları kaydetti:

"G20 Dönem Başkanı olarak Türkiye, bu iddialı hedeflerimizi yerine getirme doğrultusunda G20 platformunu yönlendirme görevini ifada hiçbir gayreti esirgemeyecektir. 2015, G20'nin çabalarını, ortak eylemlerle kapsayıcı ve sağlam büyümeyi güvence altına almaya yoğunlaştıracağı bir yıl olacaktır. Bu kapsamda Türkiye dönem başkanlığının önceliklerini üç kelime ile özetleyebiliriz: Kapsayıcılık, uygulama ve yatırım."

Kapsayıcılığın yerel ve küresel yönleri bulunduğu belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Yerel düzeyde büyümenin nimetlerinden ve refahtan toplumun tüm kesimlerinin faydalanmasının temin edilmesi gerekmektedir. Bu amaçla, küçük ve orta boy işletmeleri (KOBİ) ilgilendiren hususlara ilgili tüm çalışma alanlarında özel bir vurgu yapacağız. Yine bu kapsamda, istihdamda cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik taahhüdümüzü takip edecek ve gençlerin istihdamına odaklanacağız. Böylelikle Türkiye, G20'deki tartışmaların vatandaşlarımızın çoğuna hitap etmesini hedeflemektedir. Uluslararası düzeyde ise düşük gelirli gelişmekte olan ülkelerin karşılaştığı zorluklar G20'de daha yüksek bir sesle dile getirilecektir. Bu, Türkiye Dönem Başkanlığının belirleyici hususiyetlerinden birisi olacaktır."

Davutoğlu, G20'nin bugüne kadar birçok alanda, politika çerçeveleri tasarlanması ve oluşturulmasında önemli aşamalar kaydettiğine işaret ederek, "2014 yılı kasım ayında G20 üyeleri olarak, Brisbane Eylem Planı üzerinde uzlaştık ve yaklaşık 1000 politika taahhüdü verdik. Söz konusu politikalar, tam anlamıyla uygulanmaları halinde 2018 yılına kadar küresel hasılayı 2 trilyon dolardan daha fazla artıracak ve vatandaşlarımıza milyonlarca ilave iş imkanı doğuracaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, 2015'in eylemlerin ve uygulamanın yılı olacağını belirterek, Türkiye'nin büyümenin önemli bir itici gücü olan yatırımlara güçlü bir vurgu yapacağını bildirdi. Davutoğlu, "Devam etmekte olan çalışmaları daha da ileriye taşıyarak yeni bir üslup geliştirecek ve somut ve iddialı yatırım stratejileriyle üye ülkelerin yatırım açıklarını kapatmak için çalışmalar ortaya koyacağız. G20'nin etkin ve sonuç odaklı yaklaşımını daha da ileriye taşıyacak ve çalışmalarımızı her zaman somut çıktılar alma hedefiyle sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER