ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Şubat 2014 Salı 13:42

Şirketlerin inovasyon karneleri çıkarılacak

Şirketlerin inovasyon karneleri çıkarılacak


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), danışmanlık şirketi AT Kearney ile inovasyon geliştirme programı İnovalig’i devreye alıyor. Programla şirketlerin inovatif ürünlerinin, uygulamalarının ortaya koyulması; bu anlamda karnelerinin belirlenmesi planlanıyor.

İlk etapta 3 seneye yayılacak İnovalig, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve AT Kearney Türkiye Partneri Mıchael Weiss’in katıldığı basın toplantısı ile tanıtıldı.

Toplantıda üretimin tek başına bir anlamı olmadığını belirten Mehmet Büyükekşi, “Bundan böyle yeni şeyler yapmak, yapılmamışı yapmak, rakiplerden ayrışmak önemli.” dedi. Niyetlerinin inovasyonu şirketlerin her katmanına yaymak olduğunu dile getiren Büyükekşi, “Şirketler inovasyon ile oyundan ya galip ya mağlup ayrılıyor. Bu nedenle inovasyonun öneminin artması önemli. Bizim eğildiğimiz şey Türkiye’de inovasyon ile ilgili kültürün, dünyanın hayat bulmasıdır. “ ifadelerini kullandı.

Türkiye için inovasyonun mühim olduğunu vurgulayan Büyükekşi, şöyle devam etti:

“Şu an ülkenin en önemli sorunu cari açık değil, inovasyon açığıdır. Bu açıktan da ancak katma değerli üretim ve ihracat ile kurtuluruz. Bunun en iyi yolu konteynırları yükte hafif, pahada ağır mallarla doldurmaktır. Başarının yolu belli. Başarının yolu inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markadan geçiyor. İhracatçılar olarak bizim bu yönde etkinliklerimiz var.”

Toplantıda İnovalig’e değinen Büyükekşi, şunları kaydetti:

“Biz, bu programı 3 seneye yayacağız. İnovasyona değer veren şirketleri yarıştıracağız. 2023 hedefleri adına bu yarışmalar önemli rol oynayacak. Bu proje şirketler ve itibarları için önemli. Şirketlerin inovasyon kültürünü edinmeleri ve yaymaları için önemli. Umut ediyorum İnovalig ile ülkeye fikri sermaye nakledilecek. İnovalig, şu an Avrupa’da 17 ülkede uygulanıyor. Biz Türkiye’de programı AT Kearney’in Avrupa etkinliğine paralel yapacağız. Yani AT Kearney ile firmaların inovasyon karnelerini belirleyecek ve inovasyon şampiyonları çıkaracağız.”

Büyükekşi, şirketleri İnovalig’e 31 Mayıs 2014 tarihine dek www.inovalig.com ‘dan başvurmaya davet etti. Bu program dâhilinde ilk olarak anket yapılacağını, ardından 100 sayfalık bir rapor ortaya koyulacağını bildirdi.

TİM Başkanı’nın açıklamalarına göre programda firmalar 5 dalda ele alınıyor. Bu dallar kurumların inovasyon planları, inovasyon kültürü, inovasyonu etkin kılan eylemler, inovasyon bulguları ile ilgili.

İnovalig’de jürinin yorumlayacağı 250 firmadan 50 firma yarı finalde rekabet edecek. Yarı finale kalanlar Eylül ayında inovasyon yönetimini sunumla ilan edecek. Sonrasında her dalda beşer firma belirlenecek. Bu 25 firma Türkiye İnovasyon Haftası’nda büyük jüri önünde karşı karşıya gelecek. Finalde ilk 3’ü alan şirketler Avrupa’da Türkiye’yi temsil edecek. Şu an İnovalig için başvuru bedeli talep edilmiyor.

Programın futbol maçı değil olimpiyat olacağını aktaran Mehmet Büyükekşi, “Burada firmaların hem Türkiye hem Avrupa standartlarında inovasyon karneleri görülecek. Ayrıca şirketlere inovasyon kültürü aşılanacaktır.” dedi.

Büyükekşi, bu sene İnovalig’e giren firmaların seneye daha iyi yerlere gelebileceğini de sözlerine ekledi.


AT Kearney Türkiye Partneri Mıchael Weiss ise İnovalig’i şirketlerin katma değerini artıran, inovasyonda bir kademe atlatan bir yarışma olarak tanımladı.

TİM Organizasyon Komite başkanı Tahsin Öztiryaki de programa dâhil olan firmaların inovatif ürünler ortaya koyacağını, gelirlerini artıracağını ifade etti.

Basın toplantısının ardından TİM Başkanı Büyükekşi ve AT Kearney Türkiye Partneri Mıchael Weiss, İnovalig ile ilgili protokolü parafe etti.








KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER