ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Ekim 2014 Salı 16:23

Şimşek: KDV'de indirim gündemde değil

Şimşek: KDVde indirim gündemde değil

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Şu anda oran olarak dolaylı vergilerde ne bir indirim ne bir yükseltme gündemimizde değil, ne gelir vergisi oranında ne kurumlar vergisi oranında ne KDV oranlarında asla bir artış gündemimizde değil" dedi.


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Şu anda oran olarak dolaylı vergilerde ne bir indirim ne bir yükseltme gündemimizde değil, ne gelir vergisi oranında ne kurumlar vergisi oranında ne KDV oranlarında asla bir artış gündemimizde değil" dedi.

Bakan Şimşek, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist Dergileri öncülüğünde düzenlenen "CEO Club Buluşmaları"ndaki konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Dolaylı vergiler, ÖTV ve KDV ile ilgili bir indirim çalışması olup olmadığına yönelik bir soruya karşılık Şimşek, KDV'nin 4 temel alanda indirildiğini hatırlattı.

Şimşek, şunları kaydetti:

"KDV'de herhangi bir indirim gündemde değil, dolayısıyla şu anda oran olarak dolaylı vergilerde ne bir indirim ne bir yükseltme gündemimizde değil. Yalnız maktu bazı dolaylı vergilerin enflasyon kadar artırılması bizim en doğal hakkımızdır. Eninde sonunda maktu vergiler enflasyon kadar artmalıdır, artacaktır. Şu anda ne gelir vergisi oranında ne kurumlar vergisi oranında ne KDV oranlarında asla bir artış gündemimizde değil, hatta imkanımız olsa istihdam üzerindeki yükleri biraz daha aşağı çekmek de isteriz fakat şu badireleri bir atlatalım."

Şimşek, içinde bulunulan dönemin atlatılması durumunda bu gibi konuların yeniden gündeme geleceği, bir takım iyileştirmelerin yapılabileceği öngörüsünde bulunarak, "Onun dışında kimse kusura bakmasın bizim tüketimi teşvik edecek halimiz yok, edemeyiz. Tüketim üzerinde vergilerin indirilmemesi lazım çünkü bizim yatırım yapmamız lazım, tasarruf yapmamız lazım, dış açık varken tüketim üzerinde vergi indirimi beklemeyin" diye konuştu.

Şimşek, kayıt dışı ile mücadele yeni eylem planı kapsamında yeni dönem yazar kasaların kullanımına ilişkin denetim konusunda kimsenin bir kaygısı olmaması gerektiğini söyledi. Bütçe gelirlerinde gelinen noktada dolaylı vergilerin doğrudan vergilere oranının çok yüksek olduğu, buradaki iyileşmenin ne zaman yapılacağı şeklindeki soru üzerine ise Şimşek, şu cevabı verdi:

"Türkiye'de dolaylı vergilerin toplam vergi gelirlerine oranı yüzde 50'nin altında, bu rakam yüksek. Bu rakam, doğrudan aldığımız vergi gelirleri düşük olduğu için yüksek. Sorun özü itibariyle şu; biz aslında mükelleflerimizin aşağı yukarı ne kazandığını biliyoruz, beyanlarının ne olması gerektiğini de biliyoruz ama çapraz denetim konusunda elimiz kolumuz bağlı, onun getirdiği bir problem var. Konunun özü bu... Ona rağmen şu andaki Gelir Vergisi Reformu çapraz denetimi içermemesine rağmen önemli bir adımdır."

Şimşek, vergiyi tabana yayma, kayıt dışılıkla mücadele konusunda gerekli çalışmaların yapıldığını ve yapılacağını vurguladı. Ekonomide 2023 yılı hedeflerine ulaşmak için büyümede revize gelip gelmeyeceği sorusunu da Şimşek, "Çok iddialı hedefler koyduk ve önemli olan oraya doğru yolculuktur, şu aşamada bir değişiklik gündemde değil, reformları hakkıyla uygulayalım, o hedefleri tutturacağız" şeklinde yanıtladı.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER