ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Ekim 2014 Salı 15:02

Şimşek: Enflasyonda geçici sorun görüyoruz

Şimşek: Enflasyonda geçici sorun görüyoruz

Mehmet Şimşek, jeo siyasi gerilime, gıda fiyatlarına ve kura bağlı olarak enflasyonun önemli oranda arttığına işaret etti.


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, jeo siyasi gerilime, gıda fiyatlarına ve kura bağlı olarak enflasyonun önemli oranda arttığına işaret ederken,“Biz, burada geçici bir sorun görüyoruz. Ama sorun enflasyonun 5-7 arasında olmasıdır, 9,4’ü bulması değildir. Bizim enflasyonu 3-5 arasına indirmemiz gerekiyor. O nedenle reformlar önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Mehmet Şimşek, Capital ve Ekonomist dergileri tarafından İstanbul Mariot Hotel’de tertip edilen CEO Club’a konuk oldu. Vodafone Türkiye’nin ana sponsoru olduğu toplantıda Şimşek, ekonomiyi yorumladı. Türkiye’nin son senelerde ılımlı büyüdüğünü anlatan Şimşek, bu durumun geçici olduğunu dile getirdi.

Büyüme adına mikro önlemlerin önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, bu anlamda Kalkınma Planı’nda 25 reform, bin 200 tedbir alanı belirlediklerini bildirdi. Şimşek, ilaveten İstanbul’un tahkim merkezi yapılması ile ilgili bir yasanın parlamentodan geçeceğini duyurdu ve şu açıklamalarda bulundu:

“Ne demek bu? Bizde yargılamaların ağır, sorunlu olduğundan şikâyet edilir. En önemli alanlardan biri yargı reformu değil mi? Bir dava kaç sene alıyor değil mi? Durumumuz bu anlamda vahim. Bu sorunu aşmak için bir şeyler yapılmalı. Reformlar önemli, iddialar önemli, keşke anayasayı yenileyebilsek. İstanbul’un tahkim merkezi olması ile ilgili yasa hafta içinde parlamentodan geçecek. Bu, önemli bir karar. Yine Ekim-Kasım ayında belki Patent Kanunu, Bireysel Verilerin Korunması Kanunu gibi hayati, Avrupa Birliği prosesine uygun, yatırım çekmeye, yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik reformlar yapılacak.”

Maliye Bakanı, toplantıda enflasyonun bu hali ile devamlı ve güçlü büyümeye mani olacağından söz etti. Enflasyona karşı Merkez Bankası’nın önemli adımlar attığına temas edip, “Bu kurumumuz çok şükür bağımsız.” dedi.

“SORUN ENFLASYONUN YÜZDE 5-7 BANDINDA OLMASI”

Mehmet Şimşek, jeo siyasi risklerin enflasyonu tırmandırdığından dert yanarken de şunları kaydetti:

“Bölgede vuku bulan olayların ardından Türkiye’ye gelen konuklar var. Bunlar üretime katkıda bulunmuyor. Yine Rusya Avrupa’dan ürün almayacağını beyan etti, gıda fiyatları arttı. Ayrıca kuraklık var. Yani gıda fiyatları önemli şok oldu enflasyon için. Tabii enflasyonda kurun da rolü var. Enflasyonda böyle bir tablo var ama Merkez Bankası gereken tepkiyi verir. Biz, enflasyonda geçici bir sorun görüyoruz. Ama sorun enflasyonun 5-7 bandında olmasıdır, 9,4’ü bulması değildir. Bizim enflasyonu 3-5 arasına indirmemiz gerekiyor. O nedenle bu reformlar önemlidir.”

“2017’DE TÜRKİYE BÜTÇE FAZLASI VERECEK”

Türkiye’nin mali dengelerinin güçlü olduğunu belirten Şimşek, “Bizim genel devlet açığımızın milli gelire oranı yüzde 0,8. Gelişmekte olan ülkelere göre gerilerde. Gelişmiş ülkelerin açığı bizim 4-5 katımız. Borcun milli gelire oranında da iyi bir yerdeyiz. Bu sene oran yüzde 33’e inecek kur şokuna rağmen.” dedi.

Bütçe hedeflerine de değinen Şimşek, şöyle devam etti:

“Nominal olarak 2017’de Türkiye orta vadeli hedefleri bağlamında bütçe fazlası verecek. Enflasyon ile mücadelede bütçenin durumu mühim. Biz iyi bir bütçe ile Merkez Bankası’nın elini güçlendirmeyi temenni ediyoruz. Ayrıca şirketleri ve yatırımları teşvik etmek için mali alan bina etmeyi temel alıyoruz. Malum cari açık sorunumuz var. Cari açığı indirdik, ama şunu da belirteyim cari açığın olduğu yerde en son dileyeceğiniz şey bütçe açığıdır. Biz onun olmamasını temin ediyoruz. Türkiye; kargaşaya, yanı başında yangına rağmen, dünyanın sorunlarına, iç tartışmalara rağmen eğer cari açığı finanse ediyorsa, faizler makul oranlarda ise bu makro ihtiyati mantaliteye dayanıyor. “

”KİMİ MAKTU VERGİLER ENFLASYON KADAR ARTMALI, ARTACAK”

CEO Club’da “Dolaylı vergilerde bir indirim ya da bir artış olacak mı?” sorusunu Şimşek, şöyle cevapladı:

Dolaylı vergilerin milli gelire oranını Avrupa ile karşılaştırıldığında gerilerde.Bunun yanında Katma Değer Vergisi’nde (KDV) herhangi bir indirim gündemde değil. Oran olarak dolaylı vergilerde ne bir indirim ne bir artırım gündemde değil. Maktu kimi vergilerde enflasyon kadar artırıma gitmek en doğal hakkımızdır. Eninde sonunda bu ay ya da bu sene olmasa dahi maktu vergiler enflasyon kadar artmalıdır, artacaktır. Ama şu an ne Gelir Vergisi ne Kurumlar Vergisi ne KDV oranında herhangi bir artış gündemde değil. Hatta imkan olsa istihdamda yükleri aşağı çekmeyi dileriz. Ama şu badireyi atlatalım, dünya durulsun, cari açığı kontrol edelim, katma değeri artıralım. “









KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER