ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Temmuz 2013 Çarşamba 13:35

Sert çekirdekli kayısıda şarka virüsü tespit edildi

Sert çekirdekli kayısıda şarka virüsü tespit edildi


SAMSUN (CİHAN)- Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün Bitki Sağlığı ve Karantina Program ve Prensipleri doğrultusunda yaptığı numune araştırmasında, sert çekirdekli kayısıda şarka virüsü tespit edildiğini açıklandı. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bilim adamlarının, bitkiden alınan numuneyi incelemesiyle ortaya çıkan virüsün, çok kısa sürede sağlıklı bitkiye bulaştırabileceği belirtildi.

Sert çekirdekli kayısıda tespit edilen şarka virüsüyle ilgili açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, genelde yaprak ve meyvede görülen virüsün, sadece bir kaç ırkta yara oluşumuna, dokuların zayıflamasına, daha sonra da ağacın tümden ölümüne neden olduğunu söyledi. Şarka virüsünün ilkbaharda ilk yapraklanma devresinde görülebildiğini, mayıs ayından sonra kaybolduğunun altını çizen Güven, bazı yıllar eylül ayında veya daha erken tekrar ortaya çıkabileceği bilgisini verdi.

Kayısı çekirdekleri üzerinde sarı veya krem rengi halkalarla çevrili koyu noktaların virüsün tipik belirtileri arasında bulunduğunu ifade eden İl Müdürü Kadir Güven, “Bazı kayısı çeşitlerinde sadece meyve belirtileri görülürken, bazılarında daha çok yaprak belirtileri görülür. Şeftali çeşitlerinde tomurcuk dökülmesi ve taç yapraklarda pembemsi çizgiler oluşmasına neden olur. Virüsün enfeksiyon kaynaklarının ortadan kaldırılması en etkin önlemdir. Bununla mücadele için ari sertifikalı fidan kullanılmalıdır. Anaçlıkların çevresinde yaklaşık bin metrelik mesafe içinde şarkanın konukçusu olan bitkiler yetiştirilmemelidir. Her yıl anaç parsellerdeki bütün ağaçlar tek tek incelenmeli, serolojik, biyolojik ve moleküler metotlarla dönüşümlü olarak testlenmelidir.” bilgisini verdi.

Fidanlıkların, ticari bahçelerden en az 100 metre uzakta olması gerektiğini dile getiren Güven, şöyle devam etti: “Belirtilerin en iyi ortaya çıktığı dönemlerde fidanlar incelenmelidir. Virüsün doğal enfeksiyon kaynağı orman ve açık arazide bulunan yabani erik, kiraz ve badem ile otsu konukçular temizlenmelidir. Yaprak bitlerinin mücadelesi Zirai Mücadele Teknik Talimatına göre yapılmalı, hastalığa karşı dayanıklı çeşitler yetiştirilmelidir. Şarka, iç ve dış karantinaya tabi bir hastalık olup, bulaşık olmayan bölgelerin korunması için fidan nakli önlenmelidir. Üreticilerin karantinaya tabi hastalık ya da zararlıların bölgeye bulaşmasında menşei belli olmayan fidanlarla bahçe tesisi yapmamaları, yaprak bitleri ile doğru biçimde mücadele etmeleri ve bahçelerinde farklı bir durumla karşılaşmaları durumunda en yakın il veya ilçe müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.



CİHAN

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER